SEO + GoogleAds = Synergi

Google Ads + SEO: Den dynamiska duon för din e-handel – Del 1 av 2

Varför välja mellan SEO och Google Ads när du kan få det bästa av två världar? SEO bygger långsiktig, ”gratis” trafik – Google Ads ger omedelbar synlighet och försäljning. Tillsammans skapar de ett oslagbart team som täcker hela kundresan, ger dubbel exponering i sökresultaten och stärker ditt varumärke. Kombinerad strategi innebär inte bara fler klick och högre försäljning – du får också värdefull data, lägre klickkostnader och större motståndskraft mot Googles nycker. Kort sagt: 1 + 1 = 3 för din e-handel.

Att välja mellan Google Ads och sökmotoroptimering (SEO) för din e-handel känns ibland som att fråga om du vill ha snabba resultat eller långsiktig tillväxt. Men vem vill välja mellan det? Varför inte få både och – kakan är ju jättegod att äta och då kan du också ha den kvar? Faktum är att Google Ads och SEO tillsammans kan skapa magi för din webbutik – tänk dig Batman och Robin, kaffe och snus, eller pommes och dipp. Var och en är bra på sitt håll, men ihop blir de ett oslagbart team!

I den här artikeln guidar jag dig lite enkelt genom fördelarna med att kombinera Google Ads och SEO. Jag som ritat ihop den här artikeln heter Anders Karlsson, kallas AndersIvar och har jobbat som konsult med Google Ads och SEO i 15 år och e-handel i 20 år och driver KLOTA som jobbar med lönsam marknadsföring för e-handlare. Du får konkreta tips på hur du gör för att låta dem jobba hand i hand, och jag bjuder på något inspirerande exempel där e-handlare i USA fått lysande resultat av just denna kombo. Så luta dig tillbaka med en kopp kaffe och kanske en snus, så kör vi igång! Jag har medvetet tagit med en massa olika källor som jag använt för data av olika slag om du vill fördjupa dig i det hela.

Google Ads vs. SEO – måste man välja?

Som e-handlare har du säkert hört att SEO är ett maraton och Google Ads är ett sprintlopp. SEO (sökmotoroptimering) innebär att du jobbar upp din webbplats så att den syns högt upp bland de organiska (icke-betalda) sökresultaten på Google. Det tar tid och tålamod, men belöningen är ”gratis” trafik när du väl rankar bra. Google Ads (betald sökannonsering via Google) å andra sidan är en genväg till toppen av sökresultaten – du betalar per klick för att synas med en annons, vilket ger omedelbar synlighet. Det är som skillnaden mellan att börja odla ett äppelträd (SEO) och att köpa frukt i affären (Ads): egen skörd ger oftast långvarigt överflöd, men ibland behöver du frukt nu och då är att gå till butiken och köpa äpplen räddningen.

Men ska du bara satsa på det ena? Nej, nej, nej! Visst, en del ställer SEO mot Ads som konkurrenter, men sanningen är att de båda står för lejonparten av trafiken till mer eller mindre alla webbplatser. Enligt hyffsat färska siffror står organiskt sök för cirka 53% av all webbtrafik och betald sökannonsering för 27% (​sagapixel.com). Tillsammans utgör de alltså runt 80% av trafiken på webben​ (aspencore.com). Det är de två största trafikkanalerna, överlägset – betydligt mer än t.ex. sociala medier eller direkttrafik. Med andra ord, om du bara satsar på den ena missar du en stor del av kakan.

Dessutom använder nästan alla framgångsrika företag båda kanalerna. I princip samtliga större varumärken lägger en del av sin marknadsföringsbudget på Google Ads – faktiskt gör 96% av alla varumärken det​ (sagapixel.com) – samtidigt som 88% av marknadsförare satsade lika mycket eller mer på SEO under 2024 (​highervisibility.com). Det är ingen slump. SEO anses av många marknadsförare vara den mest lönsamma kanalen (49% rankar organiskt sök som mest lönsamt​(highervisibility.com), men ändå säger 75% av varumärken att Google Ads är en enorm drivkraft för deras business​ (sagapixel.com). Varför? Jo, för att Ads ger omedelbar synlighet och riktade besökare, medan SEO bygger trovärdighet, varumärke och ”gratis” konverteringar på sikt. Båda behövs för att maximera din försäljning online.

Dubbel exponering på Google

När din webbutik syns både organiskt och som annons på samma sökord får du dubbel exponering. Det här ger flera fördelar:

  • Du tar upp mer plats i sökresultatet – konkurrenterna knuffas längre ner.
  • Ditt varumärke uppfattas som stort och dominerande.
  • Användaren ser dig två gånger – chansen att de klickar ökar!

Statistik som stärker caset:

    • 32% klickar på första organiska resultatet. Källa: aspencore.com
    • 65% klickar på annonser när de aktivt vill köpa något. Källa: wordstream.com

  Cirkeldiagram: Klickbeteende i GoogleSnacka om att äga sökresultatet – två chanser att fånga klicket innan kunden ser konkurrenterna! Till detta kan man också lägga till att 60% av användarna kan inte skilja på annonser och organiskt. Källa: inbeat.co

Men SEO är också kraftfullt:

  • SEO-trafik konverterar i snitt 2,4 %
  • Google Ads-trafik konverterar i snitt 1,3 %Källa: sagapixel.com

Stapeldiagram: Konverteringsgrad SEO vs Google Ads

Slutsats

Kör både Ads och SEO. Du fångar både den köpklara målgruppen som klickar på annonser och de som hellre scrollar till organiska resultat. Då är du i princip omöjlig att missa – och ”vinner internet”. (Citat: Björn Andersson på BGA)

Snabba klipp + långsiktig tillväxt

Google Ads kan vara fantastiskt för att ge dig snabba resultat– du kan lansera en kampanj på morgonen och börja se klick och kanske till och med försäljning samma dag. SEO är din långsiktiga tillväxtmotor – det tar kanske månader och ibland år att nå toppositioner, men när du väl är där tickar trafiken in dygnet runt utan att du betalar per klick. Genom att kombinera dem får du det bästa av två världar: omedelbar trafikboost och förhoppningsvis försäljning och varaktig, kostnadseffektiv trafik över tid​ (thirdmarblemarketing.com, ​oyova.com).

Tänk dig att du öppnar en ny webbutik. Om du bara satsar på SEO kan det kännas segt i starten – det är som att plantera ett frö och vattna det; resultatet kommer, men inte imorgon. Om du kör Google Ads får du direkt uppmärksamhet, men det är som att hyra publik – säljer du inget och pengarna tar slut försvinner trafiken.

Genom att göra både och kan du å ena sidan få in besök, kunder och försäljning från dag 1 med Ads, och samtidigt bygga upp din organiska närvaro för att om 6–12 månader ha massor av relevant ”gratis” trafik. Google Ads täcker upp för SEO under uppbyggnadstiden, och SEO ser till att du inte är helt beroende av att betala för varje klick i all framtid. Denna balans ger en jämt flödande försäljning – snabba cash och passiv inkomst, i e-handelsform!

Fördelen med Google Ads är också att det är så extremt mätbart så du kan hålla stenkoll på, trimma och jobba med systemet hela tiden för att få ut maximalt från både SEO och Ads i en fantastisk kombination. När man hittar rätt med Ads så skall budget inte vara ett problem, utan då gasar man så hårt som möjligt eftersom man också kan mäta vad man faktiskt får tillbaka.

Datadrivet dream team

En av de mest underskattade fördelarna med att köra SEO och Google Ads parallellt är alla insikter du kan få genom att dela data mellan kanalerna. Google Ads är som ett höghastighetslaboratorium: du får snabb feedback på vilka sökord eller produkter som konverterar, vilka annonstexter folk klickar på, och vilken typ av landningssida som säljer bäst. All den datan är guld värd även för SEO-arbetet​!

Tänk dig att du via Ads upptäcker att massor av folk söker på (och köper via) annonsen för “billiga löparskor”. Det säger dig direkt att billiga löparskor är ett viktigt nyckelord som du kanske inte hade jobbat så mycket med i SEO:n tidigare?

Dags att skapa en riktigt vass köpguide för billiga löparskor, eller optimera en kategori-sida för just det sökordet, så att du även rankar organiskt på det. Du vet ju redan (från annonsdatan i Google Ads) att de som söker på det är köpsugna. SEO-teamet (även om det råkar vara du själv med en annan hatt på) bör tacka Ads-teamet för tipset och bjuda på tårta, en riktigt bra tårta. På så vis minskar risken att du lägger tid på SEO för sökord som inte konverterar – du kan fokusera på sådant som bevisligen driver försäljning (​searchengineland.com).

Det funkar åt andra hållet också. Din SEO-data – t.ex. vilka sökord som driver mycket organisk trafik till din sajt, eller vilket innehåll som rankar och engagerar – kan hjälpa dig att optimera annonserna. Om du ser att folk ofta kommer in via sökfrasen “hur väljer jag rätt vinterjacka?” till din blogg som du optimerat mot den frasen, då vet du att det finns intresse. Varför inte köra en Google Ads-kampanj på vinterjackor där annonstexten anspelar på att ni hjälper kunden välja rätt, och länka direkt till en “Hitta rätt vinterjacka”-landningssida (inspirerad av blogginlägget)? Då tar du vara på både informationssökare och köpare. SEO kan också avslöja trendiga frågor eller content gaps (ahrefs.com) som du kan utnyttja i annonser, kanske till och med innan konkurrenterna gör det.

Kundresor är sällan spikraka, men med båda kanalerna aktiva kan du fånga upp kunderna oavsett hur de söker. Genom att mäta detta får du också argument internt varför budget till båda är viktigt – du kan visa siffror på att ”när vi ökade våra Google Ads samtidigt som SEO-trafiken steg så såg vi X% total försäljningsökning”. Och då ”har du vunnit internet” igen.

Trovärdighet & branding

En lite oväntad fördel med att synas i både betalda och organiska resultat är ökad trovärdighet för ditt varumärke. Många användare litar som sagt mer på de organiska resultaten – de tänker att om du rankar högt så är du nog relevant och pålitlig. Men att samtidigt se din annons ger ett subtilt intryck av att du är stor nog att annonsera. Det blir en psykologisk effekt: “Okej, den här butiken dyker upp både som nummer 1 och har en annons här, de verkar seriösa och väl etablerade.” Den kombinationen – att dominera både de objektiva och sponsrade utrymmena – fördubblar förtroendet hos vissa kunder (​thirdmarblemarketing.com​). Du blir det självklara valet.

Inte nog med det, du stärker också din varumärkeskännedom. Även om en användare inte klickar på din annons, så har de sett ditt namn. Och blir de exponerade för ditt varumärke upprepade gånger på sökmotorn, börjar det fastna i huvudet. Google gjorde faktiskt en studie tillsammans med Ipsos som visade att sökannonser kan öka den spontana varumärkeskännedomen med hela 80% (​wordstream.com). Folk mindes varumärket i testgruppen 80% oftare än kontrollgruppen som inte såg annonserna. Åtta av tio kanske låter extremt, men tänk själv: om du ser ett företagsnamn dyka upp varje gång du googlar något inom en viss kategori, nog sjutton börjar du känna igen namnet efter ett tag?

Den här brandingeffekten spiller över på din SEO också. En ökad varumärkeskännedom kan leda till att fler söker direkt på ditt varumärke (t.ex. “Nisses skor online”) vilket förstås oftast leder till en organisk klick till din sajt (om du sköter din SEO på ditt eget varumärke). Varumärkessökningar är guld eftersom de oftast konverterar bäst – någon som söker på ditt företagsnamn vill ju troligen besöka just dig. Så Ads hjälper SEO genom att bygga ditt varumärke; SEO hjälper Ads genom att ge trovärdighet och lägre klickkostnader (mer om det strax). Win-win!

Så samarbetar SEO och Ads i praktiken – 1+1 = 3

Okej, vi har konstaterat att det finns många fördelar med att kombinera Google Ads och SEO. Nu dyker vi djupare i hur de två kanalerna faktiskt kan samverka för att lyfta din e-handel till nya höjder. Här är några konkreta synergier där 1+1 verkligen blir 3:

Dominera klickflödet: Visste du att de översta tre annonsplatserna står för ca 46% av alla klick på en söksida​ (sagapixel.com)? Det betyder att även om du rankar etta organiskt kan nästan hälften av alla sökare klicka på annonserna ovanför. Med en kombinerad strategi kan du både ligga i topp organiskt och ta en av topp-annonsplatserna, så du fångar in så många av dessa klick som möjligt. I praktiken har du chans att plocka både första och andra klicket en användare gör. Många företag märker att deras totala trafik från Google skjuter i höjden när de börjar köra SEO + Ads parallellt jämfört med enbart SEO. Du ökar din totala marknadsandel på sökresultatsidan. Och då ”har du vunnit internet” igen.

Hela kundresan täcks in: Olika kunder befinner sig i olika faser. Vissa googlar “vilken laptop ska jag välja?” (tidigt skede, informationssökande), andra söker “köp MacBook Air M2 online” (sent skede, redo att köpa). Genom SEO kan du bygga innehåll som fångar upp de tidiga faserna – guider, blogginlägg, produktjämförelser som rankar organiskt och drar in folk till ditt innehåll. När de sen börjar bli varma, kan dina Google Ads kliva in med erbjudanden och produktannonser när de faktiskt är redo att slå till. Eller tvärtom: kanske hittar de dig först via en annons, köper en produkt, och kommer tillbaka senare via ett organiskt inlägg för att läsa tips om hur man använder produkten. SEO och Ads tillsammans ser till att du möter kunden i varje steg – från att de börjar Googla allmänt tills de bestämmer sig och köper (​oyova.com​). Det blir en sömlös resa där din butik hela tiden finns närvarande med relevant innehåll och attraktiva erbjudanden.

Ömsesidig förstärkning av kvalitet: Ett coolt samspel är hur SEO kan sänka kostnaderna för dina Google Ads. Google belönar nämligen relevans – om din annons leder till en sida som är snabb, mobilvänlig och innehåller exakt det användaren söker, då får du högre Quality Score vilket ger lägre kostnad per klick. Gissa vad som hjälper dig bygga sådana landningssidor? Just det: SEO-arbete!  När du SEO-optimerar en sida ser du till att innehållet matchar sökord och användarens intention, att sidan laddar snabbt, att titlar och beskrivningar är tydliga – allt detta är även faktorer som gör att Google Ads anser din annons + landningssida kombo vara kvalitativ.

Resultatet: bättre annonspositioner till lägre pris tack vare SEO-insatserna​. På samma sätt kan insikter från Ads (som vi var inne på tidigare) göra att ditt SEO-innehåll fokuserar på rätt saker och blir mer konverterande, vilket i sin tur leder till att de organiska besökarna du får är mer benägna att faktiskt bli kunder (eftersom du har lärt dig vad som funkar via annonsdatan från Google Ads). Ni ser, de två avdelningarna lyfter varandra! Det är lite som ett fotbollslag där anfall och försvar samspelar – försvar (SEO) ser till att grunden är stabil, anfall (Ads) ser till att göra målen, men utan ett bra försvar får anfallarna jobba i uppförsbacke och vice versa. Fotbollslaget blir helt enkelt lite sämre.

Tillsammans genom förändringar: Google kan vara en opålitlig vän – algoritmuppdateringar kan göra att din SEO-trafik dyker tillfälligt, eller att vissa tidigare dyra klick plötsligt blir billigare. Har du då båda kanaler i gång kan den ena fungera som ”backup” för den andra. Om en uppdatering gör att dina organiska placeringar faller en månad (det händer även de bästa!), kan Google Ads jobba för att behålla din synlighet tills SEO-resultaten är tillbaka igen.

Omvänt, om konkurrensen på Google Ads plötsligt driver upp klickpriserna till orimliga nivåer för några viktiga sökord, kan din starka organiska ranking på just de orden rädda försäljningen tills du hittar nya annonsvägar. Du blir mindre sårbar genom att inte lägga alla ägg i en korg. SEO + Google Ads = ett mer robust digitalt ekosystem som tål stormar bättre. Som ett paraply gjort av granit men som är lite lättare att bära. =)

Starkare tillsammans mot konkurrenter: I tuffa branscher där konkurrenterna slåss hårt om varje kund behöver du alla fördelar du kan få. Genom att köra en integrerad sökstrategi kan du bokstavligen tränga ut konkurrenterna från sökresultaten. Till exempel: om dina konkurrenter bara kör Ads men har svag SEO, kan du både annonsera och ranka organiskt – du vinner både det betalda och ”gratis” utrymmet och lämnar ganska lite kvar åt dem att synas på.

Om konkurrenten bara kör SEO och stoltserar med förstaplatsen, kan du lägga dig ovanför med en annons och knipa kunderna innan de hinner scrolla ner till konkurrentens organiska länk. (Lite som att ställa sin butik precis framför konkurrentens butik på gågatan – varje kund måste passera dig först.) Många e-handlare rapporterar större intäkter när de börjar samköra strategierna med SEO och Google Ads.

Det här var första delen i en serie om två delar som fokuserar på vinsterna som finns för en e-handlare att både arbeta med SEO och Google Ads samtidigt. Nästa del kommer med lite exempel från verkligheten och konkreta tips om vad du kan tänka på när du själv (eller du och ditt team) sitter och klurar på hur man skulle kunna göra för att få maximal effekt av de båda kanalerna för att öka försäljningen i din e-handel. Villhöver du hjälp från en Google Ads-byrå som oss på KLOTA och/eller sökmotoroptimering för e-handel så hjälper vi gärna till såklart, hojta till bara. =)