Hur videomarknadsföring som Shoppable Videos & Live Shopping bidrar till att boosta kundupplevelse och försäljning

Det är ingen slump att allt fler e-handlare väljer att väcka liv i den egna hemsidan genom att transformera statiska landningssidor till rörliga händelser som integrerar med besökarna. Genom att inkludera videor på produktsidor kan du få besökarnas uppmärksamhet och förtroende, samt förbättra konverteringsfrekvensen med upp till 46 %*.  

förbättra konverteringsfrekvensen med upp till 46 %

Fördelarna med video är många, men hur du som e-handlare ska komma igång och arbeta med de rörliga krafterna kan tyckas vara svårare. Låt därför den här texten bli en bra start till hur du skulle kunna dra nytta av videor på din webbplats för att förbättra kundupplevelsen och öka din försäljning.

Det finns olika sätt att arbeta med videor online 

Som med mycket, så finns det olika utföranden som kan landa bra eller mindre bra på andra sidan skärmen. När det kommer till videor på webbplatsen så finns det flera olika vägar att ta. Läs vidare för inspiration!

Shoppable videos

En produktvideo; eller en så kallad shoppable video, är ett kortare klipp som ger en form av mervärde gentemot en statisk bild. Fokuset bör ligga på att visa upp nya sidor av produkten och tala till kundens känslor. Det här ger besökarna en mer djupgående inblick i produkterna, och hjälper dem att skapa och föreställa sig en känsla av produkten, likt hur man i en fysisk butik gärna vill känna och klämma på varan innan den följer med hem.  

Enkelt förklarat så förbättrar och förenklar produktvideor kundens köpresa online genom att tillhandahålla effektfull information på ett och samma ställe.

Exempelvideo Lumene 1 

Videokälla: @lumene Instagram

Ovan är ett väldigt bra exempel på en produktvideo från Lumene. Och som den uppmärksamme redan lagt märke till så är videon tagen från Instagram, men det betyder inte att den inte skulle kunna appliceras på hemsidan också. Vi vill betona fördelarna med att återanvända videomaterial från sociala medier till webben. Många gånger så gör sig det organiska innehållet bra på hemsidan. 

One-to-One videos

Att erbjuda utvalda webbplatsbesökare one-to-one videosamtal på hemsidan för guidning och rådgivning är verkligen ett bra sätt att skapa samma känsla som i den fysiska butikshandeln, fast online. Rådgivaren eller säljaren har i sådana videosamtal chansen att ge personliga rekommendationer och ägna hela sin tid och energi åt kunden. Här pratar vi personlig kundupplevelse på en ny nivå! 

One-to-one videosamtal är perfekt i de fall där det behövs extra hjälp i köpresan, speciellt för särskilt viktiga eller stora köp, som till exempel medicinsk rådgivning eller en dyr möbel. 

Den här typen av personliga samtal är också ett ypperligt tillfälle för merförsäljning och korsförsäljning då det gör plats åt att fokusera på kundens behov – så att du kan ge pricksäkra produktrekommendationer därefter. 

How-to videos 

Marknadsföringsvideor av det här slaget tjänar till att demonstrera produkter och svarar på den vanliga frågan på vilket sätt produkter kan användas på. Varumärken som engagerar, utbildar och hjälper sina kunder med även sådant som inte direkt berör köpet, får förtjänad kundlojalitet samtidigt som de ökar intäkterna. 

Ett bra exempel på how-to videos är klädföretag som inspirerar med stylingtips på deras kläder och accessoarer, online-livsmedelsbutiker som tillhandahåller matlagnings-videor med lockande recept, eller städprodukt-kedjor som visar vilka produkter som fungerar bäst med varandra och hur användningsområdena ser ut. 

Videokälla: @cleanwithpinkstuff Instagram 

Alla tre exempel ovan har merförsäljning och korsförsäljning som en gemensam nämnare – då dessa typer av videor visar hur en produkt kompletterar en annan. Likt shoppable videos, så kan how-to videor återanvändas från redan befintliga marknadsföringsmaterial och då väcka nytt liv (och sätta fart) på din hemsida.

Live Shopping: One-to-Many

Live stream shopping innebär att ett varumärke streamar en live video med antingen sina anställda, produktexperter eller influencers som moderatorer, och diskuterar produkter i detalj medan ett obegränsat antal besökare tittar på sändningen och har möjlighet till köp samtidigt. 

Live shopping blir allt mer populärt och många företag testar på om det kan vara något för deras verksamhet. Det finns flera fördelar med live shopping. Live shopping är ett mycket bra sätt att komma närmare sina kunder och sin målgrupp, samt skapa relationer och bygga community. Många har testat trenden och valt att fokusera på just; försäljning, marknadsföring samt utbilda och engagera sin publik.

Det är ett unikt tillfälle att i en levande miljö få prata direkt med sina kunder/besökare och lära känna dem bättre. Dessutom så kan konverteringen skjuta i höjden i de fall man väljer att arbeta med särskilda produktmål i live-streamen och dela med sig av exklusiva erbjudanden.


Några av våra tips för e-handlare som vill satsa på live shopping:

  • Projektteam. Live shopping kräver ett dedikerat projektteam. Planera vilka som bör ingå i det internt (marknad, sälj, osv) och eventuellt externt.
  • Före, under och efter. Tänk på att dela upp projektet i tre delar. Innan: marknadsföring, förberedelser, produktion. Under: vad eventet ska handla om, vem som är delaktig, vilken plats/lokal eventet ska utföras på. Efter: marknadsför eventet efteråt också. Många upplever nämligen hög konvertering efteråt, så glöm inte bort att skicka ett mail med en länk till inspelningen och publicera streamingen på er hemsida för de som inte kunde delta live.
  • Mål. Bestäm vilka mål ni har med eventet (konvertering, försäljning, marknadsföring, varumärkeskännedom, komma er målgrupp närmre, etc).
  • Event-typ. Bestäm vilken typ av event ni vill ha (det finns olika typer av live shopping events, exempelvis; visa upp en ny kollektion, utbilda målgruppen inom vissa specifika produkter, engagera genom inspiration, erbjuda kampanjer, rabatter, m.m.).
  • Marknad/PR-expertis. Ta hjälp av en extern byrå om det behövs som en marknads, PR- eller kommunikationsbyrå som kan hjälpa er med marknadsföring, strategi, och projektet i helhet för att komma igång.
  • Moderatorer. Bestäm om ni ska använda er av moderatorer som kan produkten bäst. Är det era interna ambassadörer? eller om ni vill använda er av influencers. Här rekommenderar vi att ni tar beslutet utefter vad er målgrupp kommer att föredra.
  • Marknadsföring. Bestäm hur ni planerar att marknadsföra era kommande events på bästa sätt för att så många som möjligt ska delta. (Exempel: på sociala medier, via mail, nyhetsbrev, etc.).


Giosg är ett företag som erbjuder ett brett utbud av mjukvarulösningar för hemsidor där bland annat videoelement som diskuterats i den här artikeln tillhandahålls.Tech-bolaget arbetar framgångsrikt med att erbjuda bland annat e-handlare vassa lösningar för att göra deras webbplatser mer levande genom meningsfulla interaktioner. 

Nyligen så gjorde giosg ett stort förvärv i expansionens riktning när man gick samman med video-leverantören Whisbi för att bland annat spetsa sina videolösningar inom live commerce. Whisbi är starka inom live shopping och deras plattform ämnar för att kombinera live video, chatt, röstsamtal och chatbots. Tillsammans siktar företagen på ännu skarpare produkter och ökad tillväxt. 

Här kan du läsa mer om Giosg och Whisbi. 

Text: Sofia Correnti & Ida Sundstedt
* källa: soldigital.
Videokälla: @lumene Instagram
Videokälla: @cleanwithpinkstuff Instagram