Inkråmsöverlåtelse: Så kan din e-handel gynnas av en inkråmsaffär

Vid en inkråmsöverlåtelse säjer eller köper du inte bolaget i fråga, utan bara dess inkråm. När kan detta vara ett bra alternativ för dig som ska sälja eller köpa en e-handel? Och hur går en inkråmsaffär till egentligen? Läs vidare för att ta reda på allt du behöver veta.

Vill du köpa en e-handel? Eller kanske har du en e-handel som du nu planerar att sälja? Då finns två huvudsakliga tillvägagångssätt att välja mellan: aktieöverlåtelse och inkråmsöverlåtelse.

En aktieöverlåtelse är, precis som namnet antyder, en affär som omfattar samtliga eller delar av bolagets aktier. På så sätt stannar verksamheten kvar i samma företag som innan affären ägde rum. En inkråmsaffär, däremot, omfattar endast förtagets inkråm, det vill säga dess innehåll.

Undrar du vilken metod som är bäst för dig? Nedan går vi igenom allt vad ett inkråmsförvärv innebär, för att du enkelt ska kunna avgöra om detta är rätt metod för din e-handel. Du kan också kontakta en företagsmäklare, som hjälper dig hitta rätt väg att gå.

Vad är en inkråmsöverlåtelse?

En inkråmsförsäljning kan innefatta samtliga eller bara delar av bolagets tillgångar. Affären kan bland annat omfatta:

  • Varor
  • Inventarier
  • Varumärken
  • Patent
  • Kundregister

Affären innefattar alltså endast tillgångar, det vill säga att man inte förvärvar någon juridisk person. Detta innebär att köparen, i de flesta fall, inte övertar några juridiska rättigheter eller skyldigheter.

Så genomför du en inkråmsaffär

Ett inkråmsförvärv är allt som oftast en stor process. Nedan går vi igenom processen steg för steg, för att göra tillvägagångsättet tydligare.

  • Hitta och värdera tillgångar: Först och främst behöver du identifiera vilka tillgångar du vill åt. Undersök tillgångarna noggrant för att kunna fastställa dess kvalitet och värde, med fördel via en värderingsman.
  • Förhandling: Du behöver sedan förhandla med säljaren om vilka tillgångar, rättigheter och skyldigheter affären ska omfatta, samt till vilket pris.
  • Utforma avtalet: Det slutgiltiga avtalet bör innehålla information om tillgångarna, priset och villkor för betalning.
  • Registrera ägarskiftet: I vissa fall kan affären behöva registreras hos berörda myndigheter. Detta gäller bland annat för immateriella rättigheter, såsom varumärken och patent, eller fastigheter.

Att identifiera och värdera tillgångar, samt förhandla med säljaren och utforma avtalet, kan vara komplicerat om man inte har tidigare erfarenhet av detta. För en så lyckad affär som möjligt kan du med fördel ta hjälp av en företagsmäklare, som ser till att alla steg sköts korrekt och professionellt.

Vilka är fördelarna med ett inkråmsförvärv?

Varför ska man genomföra en inkråmsöverlåtelse i stället för en aktieöverlåtelse? Det finns flera anledningar som kan göra att detta är ett bättre alternativ i ditt fall. Här hittar du de främsta fördelarna som ett inkråmsförvärv kan medföra.

  • Anpassa affären: Vid en aktieöverlåtelse förvärvar du hela bolaget, inklusive dess skal och tillgångar. En inkråmsaffär, däremot, innebär ökad flexibilitet då du själv kan anpassa vilka tillgångar och skulder du vill ska ingå.
  • Underlätta due diligence: Om du köper ett helt företag krävs att du gör en grundlig företagsbesiktning av samtliga delar i bolaget. Om du endast ska köpa några tillgångar blir processen mindre och enklare.
  • Undvik juridiska skyldigheter: Vid en inkråmsaffär övertar du inga juridiska skyldigheter, såsom skulder och avtal. Detta förutsatt att du och säljaren inte avtalat annat.
  • Skattemässiga avdrag: Som köpare har du möjlighet att göra vissa skattemässiga avdrag och avskrivningar, något som kan leda till minskad skattepliktig vinst.

Hur fungerar skatt vid en inkråmsförsäljning?

Även vid en inkråmsförsäljning finns vissa fördelar att känna till. En av de viktigaste fördelarna för säljare har med skatten att göra. Säljaren har nämligen möjlighet att behålla försäljningsintäkterna i sitt bolag. Den eventuella vinsten beskattas i dessa fall med bolagsskatt och kan betalas ut som lön, kapitalvinst eller utdelning.

Inkråms- eller aktieöverlåtelse – vilket är bäst?

Så, vilket alternativ är egentligen det bästa – en inkråmsöverlåtelse eller aktieöverlåtelse? Faktum är att det inte finns något objektivt svar. Det hela beror på dina behov och preferenser.

Det är dock vanligt att man som köpare föredrar ett inkråmsförvärv. Den huvudsakliga anledningen bakom detta är att man ofta får ett större skattemässigt avskrivningsunderlag. Vid denna typ av affär är det nämligen säljaren som beskattas på skillnaden mellan försäljningspriset och tillgångarnas restvärde.

Bland säljare är det däremot vanligare att man vill genomföra en aktieöverlåtelse. Även här handlar en av huvudanledningarna om skatten. Här är det nämligen säljaren som redovisar vinsten från aktieförsäljningen.

Kom dock ihåg att det inte finns något rätt eller fel. Innan du genomför en affär bör du alltid fundera över dina mål med affären, vilket gör det enklare att identifiera den metod som gör att du når dit.