Tips för att jobba med influencers som e-handlare under 2020

Först och främst – hej!

Mitt namn är Carl Kling och jag har precis fått äran att börja blogga lite här på Ehandelstips.se. Jag har varit med och grundat och driver influencernätverket Interlaced Influencers. Vi jobbar med att sammankoppla annonsörer (inte sällan e-handlare) med relevanta influencers för att skapa digital magi. Detta gör vi genom en enkel plattform där man som e-handlare kan administrera sina kampanjer och influencers själv – eller lägga över det jobbet på oss.

Interlaced Influencers startades i mitten av 2016 och har därefter vuxit till närmare 4000 influencers i Sverige, Norge, Finland och Danmark och ett 300-tal riktigt härliga återkommande annonsörer. I mitt första inlägg tänker jag mig att vi går rakt på sak.

Vad är mina bästa tips för dig som är e-handlare och som vill jobba med eller effektivisera och optimera ditt nuvarande arbete med influencers? Let’s get in to it.

Först och främst – kärnan

Någonting som jag kommer att skriva om längre ned i detta inlägg är trafik och försäljning. ROI, if you will. Men det är lätt att man glömmer det allra viktigaste med influencer marketing. Förtroende. När man gör ett samarbete med en eller flera influencers med rätt målgrupp så är det till stor del förtroendet du betalar för. Influencern har i många fall sedan flera år tillbaks byggt upp en följarskara tack vare dennes personlighet, autenticitet och berättelser i text-, bild-, eller videoform. Att samarbeta med influencers är i grund och botten att köpa in sig i detta förtroende – och in på en plattform där dina kunder finns. Vi ska fördjupa oss i att mäta trafik – men förmågan att långsiktigt påverka en målgrupp till att ha e-handlare X top of mind när målgruppen inför julafton ska köpa julklappar ska absolut inte underskattas.

Börja med det viktigaste – målgruppen

Om du drivit en e-handel i mer än några månader så är min gissning att du redan nu börjar få stenkoll på hur målgruppen ser ut. Du vet ungefär vilken typ av person som köper en viss produkt hos dig – vilka som konverterar genom din marknadsföring i sociala medier och vilken typ av person som besöker din e-handel – men sedan vänder sig till en konkurrent. Då har du med andra ord funnit din kärnmålgrupp (core audience).

Influencer marketing-kampanjer kan med fördel användas som en form av outreach för att lokalisera nya målgrupper eller för att penetrera en intressant målgrupp – men att fokusera på en befintlig målgrupp är betydligt enklare att ha som start. Identifiera din nuvarande målgrupp och hitta sedan vägar att lokalisera influencers med en snarlik målgrupp, högt engagemang och autenticitet så kommer du tillsammans med dina influencers skapa det vi gillar att kalla för digital magi.

Använd rätt kanal

Man kan tro att det bara är Instagram som gäller. Det är inte nödvändigtvis helt fel – men plattformarna där dina kunder vistas på tycks inte blir färre, utan snarare tvärtom. Om du har ett konkret budskap att få ut genom influencers så är Instagram är fantastiskt idé givet att det klaffar med målgruppen. Om du å andra sidan värdesätter styrkan som en länk från en blogg kan ge så är det uppenbarligen bloggar du ska fokusera på. Bloggar är även ett utmärkt sätt att berätta om mer djupa ämnen som tåls att utvecklas i mer än bara ett par rader som andra kanaler (exempelvis Instagram) kan vara bättre för. Samtidigt är YouTube en utmärkt kanal för att få fram lite tyngre budskap, eller budskap som tåls att utvecklas eller som kan behöva en mer kreativ prägel för att ge bästa resultat. Flera annonsörer har också genomfört riktigt lyckade samarbeten på bland annat Snapchat och TikTok (f.d Vine). Våga gärna utforska även dessa kanaler om målgruppen du söker finns på dessa kanaler hos relevanta influencers.

CTA – uppmana till konvertering

När du hittat identifierat rätt influencers i rätt kanaler så är det dags att börja konkretisera hur samarbetet ska gå till. Detta görs bäst i dialog med influencernätverket eller direkt med influencern som vet vad som går hem hos målgruppen – och vad som riskerar att anses allt för reklamigt. Om vi gör antagandet att konvertering för dig och din e-handel är att sälja så många posters som möjligt så finns det flera sätt att dels mäta detta – men också att uppmana till konvertering. Unika rabattkoder, spårningsbara och länkarlandningssidor är dom två allra vanligaste metoderna för att mäta detta – varav det förstnämnda är vanligast och bäst för att uppmana till konvertering vid samarbeten med influencers.

Detalj: Om rabattkoder är någonting som inte krockar allt för mycket med ditt varumärke så är det starkt rekommenderat. Se till att göra rabattkoden unik, kör på ”CARL” eller ”CARL10” istället för ”BLACKFRIDYSUPERSALE10”.

Mät, utvärdera och skala upp

Det är nästan så att jag borde tatuera in rubriken ovan – för det är verkligen vad det handlar om. Har du genomfört en riktigt lyckad kampanj genom en viss Instagram-profil? Grymt – fortsätt med den influencern och försök identifiera fler influencers som har en snarlik målgrupp eller ett liknande fokus då du med stor sannolikhet på nytt kommer se ett lika fint resultat.

Återanvänd innehåll som skapas

Har några av dom influencers som du samarbetat med skapat riktigt kvalitativt innehåll, inte minst i bildform? Återanvänd det i e-handelns egna kanaler – både som produktbilder och som content till Instagram och Facebook. Som kund vill man ofta se hur produkterna som säljs kan användas i hemmet – och det skadar givetvis inte om någon annans förtroende smittar av sig i bilderna.

Lärdomar efter 4 år i branschen

  • Autenticitet vinner alltid. Lägg fokus på att hitta relevanta och passande influencers med en målgrupp som går hand i hand med den produkten som ska marknadsföras eller med ditt varumärke i sin helhet.
  • Se till att innehållet skapas utifrån tydliga riktlinjer mellan dig som varumärke och influencern för att skapa som bäst synergierna som enbart influencer marketing kan generera.
  • Sätt upp tydliga och mätbara KPI:er och utvärdera alltid hur dom presterade vid samarbetets slut.
  • Återanvänd gärna innehållet som influencers skapar för att skapa tillväxt på hemmaplan både under och efter samarbetet.