Marknadsföringsåret 2020 är äntligen här – och det tänkte jag att vi inleder med att gräva ned oss i det jag som hastigast nämnde i förra inlägget som du kan läsa här. Jag tänkte att vi ska fördjupa oss i vilka KPI:er (Key Performance Indicators) man kan, ska eller borde ta hänsyn till när det kommer till influencers och influencer marketing-kampanjer.
Låt oss reda ut grunderna först – vad är egentligen en KPI, och varför behövs dom?
En KPI är som du säkert är bekant med en så kallad Key Performance Indicator och är ett mätvärde för att mäta resultat av olika kampanjer. På svenska är det ganska vanligt att detta kallas för ett nyckeltal. En KPI är alltså ett mål med en kampanj genom influencers som på något sätt ska vara mätbart och lätt att följa upp vid kampanjens slut.
När det kommer till KPI:er inom influencer marketing så är vissa väldigt självklara – och andra talas det mindre om. Jag tänkte därför försöka gå igenom så många KPI:er som möjligt för dig som är e-handlare och är intresserad av att börja jobba med influencers, eller för dig som är erfaren på området men gärna ser dig om efter flera KPI:er.
Försäljning
En av dom allra vanligaste KPI:erna när det kommer till influencer marketing är försäljning och resultatet i kronor och ören. Även om det inte är grunden i influencer marketing och förmågan att låta inflytelserika personer påverka och informera sin målgrupp så är det ändå ett väldigt viktigt nyckeltal. Att mäta försäljningen som KPI när man jobbar med influencers görs enklast genom att:
- Skapa unika landningssidor dit influencers kan skicka trafiken.
- Aktivera en individuell och unik rabattkod som influencern marknadsför i sina kanaler.
- Skapar unika länkparametrar (UTM-parametrar) i dom länkar som influencern delar.
För att mäta trafiken som inkommer genom influencers, givet att du är en e-handlare, så är det varmt rekommenderat att använda sig av Google Analytics om e-handeln inte bedrivs i en portal som har all information direkt i plattformen.
Engagemang och räckvidd
Engagemang och influencerns räckvidd är tveklöst ett av dom mest framstående sätten att kalkylera och mäta effekten av influencer marketing. Det går dels att använda en influencers engagemang som ett nyckeltal för att prissätta ett samarbete med influencern – men också för att se resultatet av samarbetet i sig. Inom influencer marketing så är tumregeln att influencerns engagemang (likes och kommentarer) delas med antalet följare. Därtill ska man ta hänsyn till samarbetets totala räckvidd i form av hur många som har sett inlägget.
För att få tillgång till denna typ av information är rekommendationen att du antingen avtalar om att få ta del av denna information i efterhand – eller administrerar dina kampanjer genom ett influencernätverk som fokuserar på att delge denna typ av information, vilket bland andra vi på Interlaced gör.
Trafik
Som jag var inne på tidigare så är försäljning en central del av influencer marketing – men likaså är trafik. Läsarna / följarna till dom profiler som publicerar inlägg och content för dig och din e-handel, följer dom länkarna och besöker din e-handel? Vad händer med besökarna sedan? Får dom tillräckligt med information av influencern för att kunna fatta ett köpbeslut direkt, eller är vi för tidigt i köpresan? Samtliga dessa parametrar går att mäta genom att spåra trafiken som samarbeten med influencers genererar. Som bekant är även här Google Analytics ett väldigt insiktsfullt mätverktyg för att hålla koll på trafik som KPI vid samarbeten med influencers oavsett om trafiken skickas från en blogg, en YouTube-kanal eller genom Instagram Stories eller biografi.
Tillväxt på hemmaplan
Hur många besökare och försäljningar din e-handel får är en KPI. Hur mycket följare / läsare engagerar sig i innehållet som skapas är en KPI. Hur mycket din e-handel växer i egna kanaler är ytterligare en KPI. Har samarbeten med influencers genererat fler följare på din Facebook-sida eller ert Instagram-konto? Mät det som en parameter. Om en del av ändamålet med en influencer-kampanj – det vill säga en KPI – är att växa i egna kanaler så är det sedan gammalt att tävlingar eller andra typer av incitamentsskapande åtgärder kan hjälpa till att få dina egna kanaler att växa med en relevant följarbas. Om en följare, läsare eller prenumerant ansluter sig till att följa din e-handels egna sociala medie-konton så är det sannolikt en person som funnit genuint intresse i din e-handels produkter eller varumärke. Interagera med följaren (följarna) och skapa efter en kampanj med en eller flera influencers en tydlig CTA (Call to Action) för dessa om konvertering är i fokus.
Länkstyrka och resultat av länkar
Detta talas det ganska lite om i influencer marketing-världen, och det är någonstans förståeligt. Men att borste från att en länk från en relevant blogg till din e-handel är någonting att ta hänsyn till är inte rätt väg. Är länkar till din e-handeln av intresse? Då är bloggar utmärkt att genomföra samarbeten med. Genom att låta bloggare skapa intressant innehåll om din e-handel och dom produkter som du lagerför så kan du på ett naturligt sätt få in röster till e-handeln – samtidigt som andra KPI:er som nämnts i detta inlägg räknas med. När du som e-handlare använder dig av länkvärde som KPI i dina samarbeten med influencers och bloggare kan du även själv, genom dom flesta nätverken, själv styra vilka landningssidor och ankartexter bloggaren ska använda sig av i sitt inlägg – allt för att säkerställa att du på bästa sätt kan mäta resultatet innan och efter det att samarbetet tagit plats.
Är det någon bra KPI som du upplever att jag missat, eller är det någonting rent generellt inom influencer marketing för dig som e-handlare som du tycker att jag borde gå på djupet kring i ett kommande blogginlägg? Tveka inte att höra av dig till mig på carl@interlaced.in eller genom att skicka ett meddelande till mig på LinkedIn (där jag för övrigt konsekvent ger bort grymma tips för dig som är intresserad av influencer marketing veckovis – skicka gärna en förfrågan om att bli vän i samma veva).
På återseende alla e-handlare!