Minskad förbrukning av varor för engångsbruk och ökad hållbarhet i vardagen

2016 släppte Netflix dokumentärfilmen Minimalism: A Documentary About the Important Things. Här intervjuas olika människor som avsagt sig det amerikanska idealet om att saker gör en lycklig och genom intervjuer med forskare och författare utforskar filmskaparna – och tillika minimalisterna – huvudfrågan om materiella ägodelar verkligen skänker lycka.
Filmen blev startskottet för andra dokumentärer som granskar sambandet mellan kravet på allt fler och billiga varor och konsekvenserna som vår konsumtion får för fabriksarbetare, miljön och vårt välmående. Ett annat exempel är The True Cost som riktat in sig på granskningen av industrin kring billiga modevaror och modeindustrin. Avslutningsvis rekommenderas A Plastic Ocean – tillgänglig på Netflix. Där tar en dokumentärfilmare oss under vatten till hav fyllda med plast och ekosystem påverkade av miljöföroreningar och utsläpp.

Det ökade intresset för att skildra relevanta miljö- och hållbarhetsfrågor inom populärkulturen är en återspegling av hur viktiga dessa frågor är inom politik och samhälle. De senaste åren har strävan efter att stävja klimatförändringarna gått från att vara ett ämne som berör ett fåtal engagerade miljöaktivister och verksamma inom miljöområdet till att bli en het potatis hos lagstiftare, politiker samt hos allmänheten. 2019 godkände exempelvis Europaparlamentet en ny lag som förbjuder plastprodukter för engångsbruk inom EU från och med 2021. Bland produkterna som numer är belagda med förbud finns tallrikar, bestick och bomullspinnar. Som enskild person kan det ibland te sig övermäktigt att dra sitt strå till stacken och fatta miljömässigt riktiga beslut. I den här artikeln tänkte vi tipsa om hur du minskar din förbrukning av varor för engångsbruk och åstadkommer ökad hållbarhet i vardagen.

Vikten av research 

Att fatta miljöriktiga beslut och föra en hållbar livsstil är mycket enklare idag än tidigare när denna kunskap främst var förbehållen professionella och kanske ett fåtal entusiaster som själva sökte efter denna typ av information. För den som vill göra sin research och lära sig grunderna finns en rad olika resurser till hands i form av Youtube-tutorials, interaktiva verktyg och utbildningsmaterial på nätet. Dessa resurser är ovärderliga för att lära sig navigera i djungeln av tillåtna- och otillåtna material, återbruk och återvinning. I det senare avseendet kan den värld som avser en ekovänlig livsstil jämföras med casinovärlden. Det senare är ett annat område som på samma sätt expanderat sina åtkomstmöjligheter genom en bred närvaro på nätet som gör det möjligt för nya spel att introduceras för nybörjare, och där grundläggande regler i klassiska spel som blackjack finns tillgängliga i form av guider online.

Bivax istället för plastfolie 

En bivaxduk är ett stycke ekologiskt bomullstyg som har impregnerats med bivax och som därmed är fullständigt vattentät. På senare år har duken blivit ett alltmer förekommande alternativ till plastfolie som används för att slå in mackor eller täcka över skålar med matrester. Fördelarna med bivax är många – dels är materialet bakteriedödande vilket bidrar till att hålla maten fräsch, och dels är dess rengöring enkel och kan göras med lite diskmedel och ljummet vatten. Bäst av allt är givetvis att bivaxduken kan användas om och om igen vilket gör den till ett måste i ett hållbart hushåll. 

Undvik plast så gott det går

De flesta av oss är så vana vid att använda plastprylar i vardagen att vi kanske aldrig ens reflekterat över mängden alternativ. Faktum är att föremål i plast lika gärna kan bytas ut mot mer miljövänliga material som trä, bambu, porslin och glas. En bra återanvändbar flaska från märket Kleen Kanteen är exempelvis bättre än vatten på plastflaska. Plastpåsarna i mataffären byts förslagsvis ut till tyg- eller nätkassar, och varor som te och havregryn kan köpas i lösvikt istället för i plastförpackningar som ändå slängs efter öppnande. 

Laga istället för att köpa nytt

I slit-och-släng-samhället vi lever i uppmuntras vi ständigt att köpa nya saker och att byta ut fullgoda ägodelar mot nyare, och mer uppdaterade versioner. En hållbar livsstil innebär att man väjer undan för de enkla valen och istället prioriterar att vårda- och laga saker istället för att köpa nytt. Kläder kan enkelt lappas ihop hos en lokal sömmerska eller på egen hand, och skor lämnas förslagsvis in till skomakaren istället för att slängas på tippen. De flesta elektroniska prylar kan lagas med byte av reservdelar och möbler kan putsas upp och få nytt liv genom lite målarfärg.