Premiär för unik marknadsplats för återvinning

Nu lanseras Sveriges första digitala marknadsplats för återvinning. På atervinnmera.se kan landets second hand-butiker, loppisar, idrottsföreningar, återvinningscentraler, byggåtervinningar och andra återbruksföretag sälja varor online.

– Något liknade finns inte sedan tidigare. Återbruk är högaktuellt och detta är ett smidigt sätt att sälja och köpa saker som är alldeles för fina för att slänga, säger entreprenören Claes Gustavsson, som redan inlett samarbete med bland annat PMU Second Hand.

Grundidén är enkel. Återvinn Mera är en marknadsplats för företag som vill sälja begagnade saker online på ett väldigt enkelt sätt.

– Systemet är busenkelt. Butikerna tar en bild på produkten de vill sälja och laddar upp på marknadsplatsen. Kunden köper sedan via webbshoppen och hämtar ut varan i butiken. Perfekt i dessa tider när man inte vill trängas med andra i en fysisk butik. Ofta kan man hämta ut varan utanför butiken, säger Claes Gustavsson, grundare till Återvinn Mera. Via sajten kan butikerna också välja att skicka varan med posten, men grundtanken är att kunderna ska hämta upp varorna på plats.

– Jag har verkligen satsat på att det ska vara så enkelt som möjligt för butikerna att sälja online, även för dom som har liten datavana.

 

Brinner för återvinning
Claes, som själv har renoverat tre hus, brinner för återbruk och att det ska vara enkelt att handla begagnat.

– Säljer man digitalt når man ut till en betydligt större publik och det blir lättare att sälja skrymmande varor som man inte kan visa upp i sin butik, exempelvis ett parti taktegel, stora möbler mm. Det är kostnadsfritt för butikerna att ladda upp annonser men om man säljer något tar Återvinn Mera en liten provision. Man kan alltså ladda upp hundratals annonser utan någon kostnad.

Den stora skillnaden jämfört med exempelvis Blocket är att man enbart betalar för sin annons om man får någonting sålt.

Har inlett samarbete med PMU Second Hand
Återvinn Mera har nyligen haft premiär men har redan inlett samarbete med exempelvis ”PMU Second Hand”, som har 56 butiker runtom i landet, och organisationerna ”Hjärta till hjärta” och ”Ge för livet”.

– För PMU Second Hand handlar det om överlevnad på både kort och längre sikt och vi har under en längre tid funderat på hur vi kan exponera oss och bedriva försäljning på nätet. Vi vet ju alla att onlineförsäljningen har ökat både innan men i synnerhet under pandemin.

– Samtidigt krävs det både stort kapital och kapacitet att utveckla en egen onlinebutik, dessutom tar det lång tid. Genom att sälja på Återvinn Mera , slipper vi alla utvecklings- och annonseringskostnader. Vi betalar bara en rimlig provision på det som säljs. Dessutom kunde vi komma igång på väldigt kort tid, så vi erbjuder därför alla våra butiker att sälja i den här kanalen, då vi tycker att det är ett utmärkt verktyg att jobba med. säger Merit Örebäck, marknadskommunikatör för PMU Second Hand.

PMU Second Hand i Trollhättan
– Detta är en fantastisk möjlighet för oss att nå ut till nya och befintliga kunder, och med ett mycket större geografiskt område när vi exponerar oss online, tror vi att vi inte bara kommer öka omsättningen utan dessutom få många nya kunder som är intresserade av att handla Second Hand, så nu kan man sitta hemma i soffan och handla precis när man vill och sen bara hämta det i våran butik, och vi valde att inte skicka varor med post, det är både dyrt och svårhanterligt, säger Malin Välitalo”, butikschef.

– Inom kort kommer ett 50-tal butiker vara igång och jag tror inte det dröjer länge innan vi är uppe i 100 stycken. Visionen är att 300 butiker ska sälja begagnade varor på Återvinn Mera inom ett år. Det ska bli en rikstäckande marknadsplats, som man nämner i samma andetag som exempelvis Blocket och Tradera, avslutar Claes Gustavsson.