Sedan AI-revolutionen startade för 2 år sedan har AI gått och blivit något som är praktiskt användbart i jobbvardagen för nästan alla typer av yrkesroller. Men det finns gott om verktyg som inte levererar, eller har svagheter som man måste känna till rätt knep för att kringgå. En som är nybörjare inom AI kommer bli besviken av stundtals låg kvalitet och låg förutsägbarhet. Kanske bryter man t.o.m. omedvetet mot lagar, exempelvis GDPR.
Men hanterar man rätt AI-verktyg på rätt sätt så kan man kanske få exempelvis 30 % mer gjort, med 30 % högre kvalitet. Dessutom kan AI hjälpa dig överbrygga vissa svagheter, exempelvis kring stavning, uttrycksförmåga, kunskapsluckor m.m. Förbättringspotentialen beror på hur dina arbetsuppgifter ser ut och hur väl du integrerat AI i din jobbvardag. Til syvende og sist blir du helt enkelt mer nöjd efter arbetsdagen. Och chefen likaså.
Min spaning är att under 2025 kommer vi på allvar börja se sådana här formuleringar i rekryteringsannonserna: – Vi ser gärna att du har körkort, vana av Office-paketet och kunskaper i rätt AI-verktyg. Om man nu får 20-60 % mer gjort/högre kvalitet, kommer en arbetsgivare verkligen anställa någon som levererar 20-60 % sämre? Förmodligen inte.
Ett företag som arbetar effektivt med AI kan åstadkomma mer på kortare tid. Konkurrenterna som inte anammar AI kommer alltså i jämförelse springa långsammare och förlora marknad. Jag tror att det finns ett fönster på 3-4 år där AI-kunniga företagare springer ifrån konkurrenterna. Därefter har nog alla anammat AI, eller försvunnit.
Det är dags att lägga skygglapparna åt sidan och omfamna AI på rätt sätt
Skepsisen kring AI bland svenskarna är bland den högsta i världen, trots att vi annars är extremt snabba på att anamma ny teknik. I utvecklingsländerna är det tvärtom; de ser nu sin chans. Det är dags att lägga skygglapparna åt sidan och omfamna AI på rätt sätt.
Häromveckan fick jag följande kommentar från en trafikskolelärare: “– Show me!” Förmodligen en lite stöddig kommentar som visade att den personen har ett yrke som minsann inte kan bli ersatt av nåt jäkla AI. Och jag gav personen vänligt ett tiotal råd på hur han konkret skulle kunna använda AI för att bli mer effektiv, hålla bättre koll på elevernas utveckling och pedagogiken, arbeta fram övningsmaterial och tester, och dessutom förbättra marknadsföringen. Helt enkelt mäkta med att ta emot fler elever, göra dem nöjdare, få bättre resultat och växa gentemot konkurrenterna. Annars gör konkurrenterna det.
Så var nyfiken. Lyft på stenarna. Du kommer tycka att det är både kul och nyttigt!
Rickard Eriksson, IT-pionjär, AI-nörd och LunarStorms grundare
2 miljoner svenskar har vuxit upp digitalt med LunarStorm. Och 4 700+ företag och offentliga verksamheter har hittills kickstartat sin AI-resa med hjälp av Rickard och Nischad Utbildning.
Läs om de öppna kurserna på https://nischad.se/ai/ eller få Rickard helt för dig själv: https://nischad.se/kickoff/