Så här i början på 2016 kan man ju se tillbaka på 2015 och reflektera kring vad vi fått se kring e-handel och e-handelsföretag under året som gått, och spontant är ju känslan att svensk e-handel mår bättre än någonsin!

Några positiva saker jag noterat kring svenska e-handel under 2015:

– Det blir mer och mer kundfokuserat och kunderna förväntar sig också mer och mer;
– Det blir mer och mer professionellt, med stora retailers som går in på e-handelssidan och e-handlare som vuxit till sig och erbjuder en riktigt vass köpupplevelse;
– Fler e-handelsplattformar stödjer ökad försäljning och hjälper sina e-handlare att växa.

Några utmaningar och trender jag ser under 2016:
– Hur stor andel av svensk e-handel kommer framöver gå via marknadsplatser som CDON Marketplace och Fyndiq?
– Kommer vi få se de två stora ”A:na” komma in i Sverige under 2016, d v s Alibaba och Amazon?
– Kundservice eller pris, vad kommer bli det stora fokuset för många e-handlare under 2016?

Själv har jag ju bytt arbetsgivare under året som gått, från jobbet som Nordic E-commerce Manager på Apollo till en ny utmaning som E-commerce Manager på Arvato som under slutet av 2015 lanserade sin nya betallösning för e-handel: AfterPay.

Steget från kundsidan till leverantörssidan har faktiskt varit både mindre och större än vad jag trodde, mindre utifrån att det fortfarande är samma bransch och en stor tillgång att ha med sig erfarenhet från kundsidan när man träffar kunder och förhoppningsvis kan förstå deras utmaningar och önskemål mer på djupet, men även större än vad jag trodde då min nya arbetsgivare tillhandahåller betydligt fler finansiella tjänster än en betallösning för e-handel, t ex fakturaköp, factoring och inkasso, som jag inte tidigare varit så insatt i.

Generellt tror jag det finns många begrepp och förkortningar kring betalningar som e-handlare inte alltid är helt familjära med och jag har därför, som fortfarande rätt ny på betalsidan, satt ihop en ordlista för betalningar och betallösningar – hoppas den kan vara till nytta för fler!

ORDLISTA BETALLÖSNINGAR

Adyen
Företag som erbjuder betallösningar som förser företag med en heltäckande global plattform för att acceptera betalningar var som helst i världen.

American Express
Amex, förkortning av American Express, ett av de största kreditkortsföretagen i världen som erbjuder kort i olika prisnivåer. De dyrare korten erbjuder vissa extratjänster, men de kräver samtidigt en högre årsinkomst.

arvato
Företag, verksamt i 40 länder, som erbjuder betallösningar för e-handel (men även offline).

Babs
Babs tillhandahåller olika lösningar för att kunna ta betalt med kort. Del av Swedbank AB.

Bankkort
Bankkort är ett kontokort som är utgiven av en bank och som är direkt kopplat till en persons bankkonto (t ex Electron MasterCard, MasterCard, Maestro och VISA). Så bankkort är kort som endast är kopplade till ett bankkonto utan tillval med kredit.

Betalningsanmärkning
Betalningsanmärkning är kreditupplysningsföretagens samlingsnamn på ett stort antal uppgifter som de samlar in från olika håll och sedan använder vid kreditupplysning. Många av dessa uppgifter kommer från myndigheter, till exempel Kronofogden. Anmärkningen registreras hos kreditupplysningsföretag och kan innebära svårigheter för gäldenären med anmärkning att handla på kredit, teckna abonnemang eller hyra en lägenhet.

Betalningsföreläggande
Ett föreläggande utfärdat av Kronofogdemyndigheten är att likställa med en dom och den kan ligga till grund för begäran om utmätning (verkställighet) vid Kronofogdemyndigheten.

Betalväxel
En betalväxel (eller PSP, Payment Service Provider) är ett företag som är uppkopplat till många olika betalsätt och betalningsförmedlare och hanterar kundens inmatning av kortuppgifter samt ansvarar för inkrävande av pengarna och rapportering till kortinlösen. Betalväxeln ger sedan handlaren, oftast e-handlare, åtkomst till dessa genom ett enda gränssnitt.

Borgenär
Part som sålt vara eller tjänst eller på annan grund har en fordran mot enskild person eller företag. Kallas även fordringsägare.

CVC
CVC-kod (även kallat CVV) är de tre slumpmässigt framtagna siffror som på Visa eller Mastercard är tryckta i namnteckningsfältet på kortets baksida. CVC står för Card Verification Code (medan CVV står för Card Verification Value).

DIBS
Företag, representerat i 20 länder, som erbjuder betallösningar för e-handel.

Dröjsmålsränta
För det fall kunden inte betalar sina skulder i tid tillkommer ofta en dröjsmålsränta. Räntan kan vara avtalad mellan parterna men även om inget avtal finns så har fordringsägaren rätt till dröjsmålsränta enligt räntelagen.

Faktura
En faktura är en skriftlig räkning från en borgenär (fordringsägare) till en gäldenär (betalningsskyldig), som innehåller ett betalningskrav.

Fakturaköp
Ett finansbolag kan köpa fakturor från företag för att det säljande bolaget ska slippa administrationen och för att få in pengar för sålda varor direkt och därmed få en bättre likviditet.

Gäldenär
Part som köpt vara eller tjänst på kredit eller på annat sätt försatt sig i skuld till enskild person eller bolag. Kallas även betalningsskyldig.

Inkasso
Ett hot om åtgärd från en borgenär mot en gäldenär för att driva in en obetald skuld. Skulle gäldenären vägra betala fordringskravet kan borgenären vända sig till exempelvis kronofogden för att på så sätt med rättsliga åtgärder driva in sin skuld.

Inkassobolag
Företag vars verksamhet är inkassohantering för egen eller annans räkning. Tillstånd från Datainspektionen krävs för att driva inkasso för annans räkning eller när bolag förvärvar fordringar från annan och har för avsikt att inkassera dem.

Inkassokrav
Krav till gäldenär som skickas efter att en faktura (och ev. påminnelse) förfallit och inte betalats. Kravet innebär att om man inte betalar senast inom 8 bankdagar (helgfria veckodagar) kan borgenären välja att vidta rättsliga åtgärder med ökade kostnader som följd.

Inlösare
En inlösare är en bank eller organisation som erbjuder tjänster för kortacceptans, d v s en inlösare är ett företag som erbjuder möjligheten att låta er verksamhet kunna ta betalt med kort.

Inlösenavtal
Det avtal du tecknar med din inlösare för att kunna ta betalt med kontokort. Ett inlösenavtal reglerar vad du får göra i just din verksamhet om du vill låta dina kunder betala med kort.

Klarna
Företag, verksamt i 18 länder, som erbjuder betallösningar för e-handel.

Kreditkort
Benämning på kontokort utan koppling till exempelvis ett lönekonto där kortinnehavaren själv väljer när den ska betala för transaktionen. Visa, MasterCard, American Express och Diners Club är vanligt förekommande kreditkort.

Kreditupplysning
Innan en säljare lämnar kredit till en konsument eller ett företag tar denne vanligtvis en kreditupplysning för att undersöka om personen eller företaget har möjlighet att betala och om de tidigare skött sig.

Kronofogdemyndigheten
Statlig myndighet som bland annat driver in skulder genom utmätning av lön eller egendom om möjlighet finns. Vidare utfärdar myndigheten betalningsföreläggande efter ansökan av borgenär/fordringsägare.

MasterCard
En internationell organisation som bland annat ger ut MasterCardkort och Maestrokort. De flesta MasterCard-kort fungerar som betalkort eller kreditkort.

Nets
Nets är en nordisk leverantör av korttjänster, betaltjänster och informationstjänster (både e-handel och offline).

Payex
Företag som erbjuder betallösningar för e-handel (men även offline).

PayPal
Paypal, som tidigare ägdes av Ebay, erbjuder tjänster för betalningar och penningöverföringar över Internet och via mobil. Med Paypal kan man som konsument betala och överföra pengar utan att avslöja sina betalningsuppgifter och man kan välja att betala med kontosaldot på sitt Paypal-konto eller med ett kreditkort som man har valt att koppla till Paypal-kontot.

Payson
Företag som erbjuder betallösningar för e-handel. Ägs av Svea Ekonomi, som även erbjuder betaltjänsten Svea Webpay.

PCI
PCI är en standard för hantering av kortinformation framtaget av de internationella kortnätverken MasterCard och Visa och står för Payment Card Industry Standard Data Security Standard.

PCI DSS
PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) är en säkerhetsstandard framtagen av bland annat Visa och MasterCard.

PIN
PIN, som står för Personal Identification Number, är din personliga säkerhetskod till ditt betalkort (d v s ett numeriskt lösenord).

PSP
PSP, Payment Service Provider, är den engelska benämningen för betalväxel. PSP är länken mellan säljföretagets kortterminal och inösande bank. Betalväxeln kontrollerar betalkortet, samlar in, säkrar och skickar vidare transaktionen.

Påminnelsekostnad
Lagstiftad och avtalad rätt för borgenär att utta kostnad för utebliven eller sen betalning.

Swish
Swish är en mobil betaltjänst, som drivs av Getswish AB (som startades av sex av Sveriges största banker 2012). Från början möjliggjorde appen (som finns för Android, IOS och Windows Phone) snabba betalningar mellan privatpersoners bankkonton, men över tid har allt fler företag också börjat använda Swish.

Teller
Inlösare och dotterbolag till Nets.

Trustly
Företag som erbjuder betallösningar för e-handel genom sin teknik för direktbetalning.

VISA
Visa är ett av världens största kreditkort- och betalningsvarumärken ägt av Visa International Service Association, en börsnoterad organisation bestående av över 21.000 finansiella institutioner. I Europa är Visa Europe en medlemsorganisation som ägs av europeiska banker och finansiella institutioner och tillhandahåller varumärket och systemen som möjliggör elektroniska betalningar mellan europeiska konsumenter, företag och handlare

 

Det finns naturligtvis mängder av fler begrepp och fler aktörer på betalmarknaden – kommentera gärna artikeln om du saknar begrepp eller företag i ordlistan.

Och till sist: lycka till med din e-handel under 2016!