Experternas bästa tips som får dig att lyckas

Julhandeln på nätet väntas slå rekord i år. Fler än var tredje svensk kommer att e-handla julklappar.
HittaButik.se har kontaktat några av Sveriges främsta e-handelsproffs och ställde frågan:
Vilket är ditt bästa tips för en lyckad julhandel på nätet?


JUDITH1Judith Wolst, digital strateg, föreläsare och bloggare:

-Pynta din sajt, ta fram ett särskilt julutseende. Erbjud luck-öppning/Dagens erbjudande och fri frakt samt förlängt öppet köp. Låt kunden betala efter jul. Ge julklapstips till mamma, brorsan, farmor, bästa kompisen….

 

Linda Hedström, e-handelsexpert på Svensk Handel:LINDA
– Var tydlig med dina köpvillkor så att kunderna känner sig nöjda, förläng gärna tiden för ”öppet köp”, på så sätt möjliggör du för kunderna att våga handla tidigare. Ha ”kom igång tidigtpriser”, då kan du sprida ut julhandeln och få en jämnare spridning på kunderna, erbjud paketinslagning, erbjud presentkort och ha många olika förslag på klappar som passar olika målgrupper.

ARNE (1)Arne Andersson, e-handelsexpert på Posten:

-Trygghet och Förtroende är det grundläggande behovet vi konsumenter vill känna när vi är i en webbutik. Det främsta rådet jag vill ge ehandlare är att kommunicera så mycket av dessa två behov som möjligt.
– Trygghetssymboler. Tydliga och tillgängliga kontaktvägar/kundtjänst mejl, tel och eventuell livechat. Tydlig information om företaget och helst också foto på personalen eller/och ägarna.

DANDan Nilsson, ehandelsproffs som bland annat driver
E-handel.se och RoligaPrylar.se:

-För oss är arbetet med att dra trafik och kunder något vi gör under resten av året, under november och december handlar det bara om att leverera och inte låta skeppet sjunka oavsett belastning på personal och servrar. I år beräknar vi med att omsätta lite över 8 miljoner under kalenderåret. Nästan 5 miljoner av dessa kommer under november och december, så belastningen är extrem under en kort period.
– Inför julhandeln tänkte jag ge er min personliga lista vad vi har gjort på RoligaPrylar.se för att lyckas med julhandeln:
– Säkrat upp serverdriften med ett SLA samt optimerat siten för att klara tiodubblad belastning (förhoppningsvis). Som backup på vårt SLA är även jag eller min högra hand Rikard, standby varje dag, dygnet runt ifall vi får tekniska problem.
– Övervakning sker med egna verktyg, vår hostingleverantör (Glesys) och Pingdom. Slutat göra stora tekniska förändringar sedan någon månad för att inte få in buggar som tar lång tid att upptäckta i våra flöden.
-Slutat ta in normala mängder av nya produkter. Vi satsar på att fylla på befintliga produkter nu eftersom nyinläggning av produkter tar för lång tid. Säkrat krediter och liknande från bank så att vi kan maximera vår försäljning genom att inte behöva fega med produktinköp bara för att likviditeten är förskjuten. Flyttat hela lagret gjorde vi i april, på gamla stället hade årets volymer varit helt omöjliga! Byggt om på lagret och gjort det bättre med 3 arbetsstationer numera och bättre flöden Fixat flera nya plockvagnar så att vi kan jobba effektivare.
– Skaffat extrapersonal. Vi är nu 5 på heltid nästan alla dagar förutom Julius som jobbar med Ehandel.se. Lagt in Klarnas julkampanj. Fyllt på lagret rejält och fortsätter fylla produkter ändra fram till julveckan. Vi har julpyntat i butiken! Vi har förhandlat alla våra avtal i somras för att räkna hem mindre kostnader när halva omsättningen ligger i december. Fixat extra hämtning av våra paket för att få senare cut-off-tider för våra paket. Köpt en truck för att kunna utnyttja höjden i vårt lager maximalt, men mest för att det är sjukt kul att köra truck!


MARCUS1Marcus Tagesson, grundare till Babyshop.se, vald till Årets E-handlare:

-Se till att aktivera både gamla och nya kunder med något som gör att de kommer tillbaka till din sida varje dag. Vi använder oss av en tävling på Facebook med nya priser varje dag fram till julafton samt en julkalender på vår sida www.babyshop.se där det dyker upp nya erbjudanden varje dag också. Sen gäller det att vara tydlig med vad som gäller under julhandeln, med när sista beställningsdag för julklappar är, att man har förlängt öppet köp , med mera. Lycka till med din julhandel och kör hårt!