Så använder du YouTube för att öka din e-handels försäljning

Att starta en YouTube-kanal som ett komplement till din e-handel kan vara en utmärkt strategi för att öka ditt varumärkes synlighet, engagera din målgrupp och öka försäljningen.


Här är några viktiga saker att tänka på när du börjar:

 1. Definiera din målgrupp: Förstå vilka personer du vill nå med din kanal. Anpassa din content efter deras intressen, behov och preferenser.
 2. Skapa relevant innehåll: Ditt innehåll bör vara relevant för din målgrupp och relatera till produkterna du säljer. Du kan göra produktrecensioner, demonstrationsvideor, tutorials, hur man använder dina produkter och mer.
 3. Var konsekvent: Posta regelbundet och håll en konsekvent tidtabell. Detta bygger förtroende och lojalitet hos din publik.
 4. Unikt och engagerande innehåll: Sträva efter att producera innehåll som är informativt, underhållande och engagerande. Gör det på ett sätt som skiljer dig från konkurrenterna.
 5. Optimera för sökmotorer: Använd relevanta nyckelord i dina video- och kanalbeskrivningar för att göra ditt innehåll lättare att hitta genom sökmotorer som Google och YouTube.
 6. Använd snygg visuell design: Skapa en professionell och igenkännbar visuell identitet för din kanal. Detta inkluderar logotyp, färgschema och grafik.
 7. Fokusera på storytelling: Berätta en historia genom ditt innehåll. Detta skapar en emotionell koppling mellan ditt varumärke och dina tittare.
 8. Samarbeta och nätverka: Överväg att samarbeta med andra YouTubers eller influencer som är relevanta för din nisch. Det kan hjälpa dig att nå en större publik.
 9. Använd analytics: Använd YouTube Analytics för att spåra hur ditt innehåll presterar. Anpassa din strategi baserat på data om tittarantal, tittartid, klickfrekvens och mer.
 10. Förbättra och anpassa: Var beredd på att din kanal och ditt innehåll kommer att utvecklas över tiden. Lyssna på feedback från din publik och gör nödvändiga justeringar.
 11. Marknadsför din kanal: Dela dina videor på dina andra sociala medieplattformar, på din e-handelswebbplats och i relevant onlinegemenskaper.
 12. Tålamod och uthållighet: Att bygga en framgångsrik YouTube-kanal tar tid. Var beredd på att resultat inte kommer omedelbart.

Genom att integrera din YouTube-kanal med din e-handel kan du skapa en starkare relation med dina kunder och erbjuda dem mer än bara produkter – du kan erbjuda värdefullt innehåll och expertis inom din nisch.


Exempel på svenska företag som har använt YouTube framgångsrikt som ett komplement till sin e-handel:

 1. Fjällräven: Fjällräven är kända för sina utomhuskläder och ryggsäckar. Deras YouTube-kanal innehåller reseberättelser, produktrecensioner och guider för friluftsliv. Genom att dela relevant och inspirerande innehåll har de lyckats bygga en lojal följarskara och stärka sitt varumärke.
  Fjällräven – YouTube
 2. Daniel Wellington: Daniel Wellington säljer klockor och accessoarer. Deras YouTube-kanal innehåller stilinspiration, produktvideor och användargenererat innehåll från deras kunder. Genom att skapa en visuell och stilren identitet har de lockat en publik som är intresserad av mode och accessoarer.
  Daniel Wellington – YouTube
 3. Apotea: Apotea är en onlineapotek som har en aktiv närvaro på YouTube. De delar hälsorelaterad information, guider till olika produkter och erbjuder tips för att hantera olika hälsoutmaningar. Genom att erbjuda värdefull kunskap har de etablerat sig som en pålitlig källa inom hälsovård och farmaceutiska produkter.
  apotea.se – YouTube
 4. Lush Sverige: Lush är kända för sina handgjorda och miljövänliga kosmetikprodukter. Deras svenska YouTube-kanal innehåller produktrecensioner, demonstrationsvideor och behind-the-scenes innehåll från deras produktion. Genom att visa sin unika produktionsprocess och betoning på hållbarhet har de engagerat en publik som värdesätter naturliga och etiska produkter.
  LushSweden – YouTube
 5. NetOnNet: NetOnNet är en elektronikåterförsäljare. Deras YouTube-kanal innehåller produktrecensioner, tekniska guider och demonstrationsvideor för olika elektronikprodukter. Genom att erbjuda användbar information har de skapat en kanal som riktar sig till teknikintresserade kunder.
  NetOnNet Sverige – YouTube

Dessa svenska företag visar hur YouTube kan användas som en plattform för att kommunicera med målgruppen, dela värdefullt innehåll och marknadsföra produkter på ett engagerande sätt. Anpassa dessa idéer efter din egen bransch och målgrupp för att skapa en framgångsrik YouTube-strategi.