Mat kan vara en näringsrik måltid, en njutning eller ibland båda!

Vissa av våra svenska livsmedel, oavsett om de är hälsosamma eller inte, har intressant fakta om dem som du aldrig skulle ha gissat eller tänkt på.

  • En snabbmatsburgare kan ha kött från 100 olika kor.
    Det låter som en galen mängd, men nötfärsen som används för att göra hamburgare, både på snabbmatställen och i mataffärer, är gjord av en samling muskelvävnader
  • De flesta wasabi är faktiskt pepparrot.
    Riktig wasabi är svårt att göra och dessutom väldigt dyrt.
    Därför är den mesta wasabin som säljs färgad pepparrot med smakämnen.
  • Vit choklad är inte choklad.
    Namnet är vilseledande eftersom vit choklad inte har några komponenter av vanlig choklad i sig.
    Det är egentligen bara en blandning av socker, mjölk, vanilj, lecitin och kakaosmör.
  • Sardiner är en av de hälsosammaste fiskarna.
    Liksom de flesta fiskar är sardiner höga i omega-3-fettsyror, vilket förhindrar hjärtinfarkt och sänker blodtrycket. Men till skillnad från större fisksorter äter sardiner bara plankton, vilket gör att deras kvicksilverhalt är låg. Sardiner är också en stor källa till vitamin B-12 och vitamin D, kalcium, järn, kalium och protein.
  • Chilipeppar bränner faktiskt inte din mun.
    Det finns en kemikalie i chilipeppar som heter kapsaicin som lurar din mun att känna att den bränns – det är därför kryddig mat gör ont.
  • Ost är den mest stulna maten i världen.
    Faktum är att den har stulits så mycket att den har sin egen procentandel! Cirka 4 % av all ost som tillverkas runt om i världen blir stulen. Det finns till och med en svart marknad för ost!
  • En av fyra hasselnötter hamnar i Nutella.
    Nutella är så populärt att 25% av alla hasselnötter hamnar i en burk! Eftersom de är så efterfrågade försöker vissa universitet att odla dem i laboratorier för att eliminera globala brister.
  • Honung är bi-spya.
    När bin samlar nektar dricker de den och förvarar den i “magen”. När de väl är tillbaka i kupan, spyr de upp nektarn i kupan.
  • Allt vin är inte veganskt.
    Med huvudingrediensen druvor, skulle du tro att detta skulle vara en självklarhet. Men några vanliga ingredienser i vin är mjölkprotein, äggvita, gelatin från gris och protein från fiskblåsan.
  • Dåliga ägg kommer att flyta.
    Om du behöver testa färskheten hos dina ägg, lägg dem i ett glas kallt vatten. Ju fräschare ägg, desto snabbare faller det till botten!
  • Mat smakar annorlunda när du flyger.
    Höjd förändrar din kroppskemi, vilket gör att viss mat smakar annorlunda än hur de smakar när du är på marken.
  • Människans DNA är till 60 procent detsamma som bananer.
    Våra gener består av 3 miljarder byggstenar som är förvånansvärt unika. Av dessa är 60 % av våra gener identiska med en banans men de andra 40% är tillräckligt olika för att göra oss till de vi är!
  • Att äta snabbmat regelbundet har samma inverkan på levern som hepatit.
    En månad av snabbmat kan orsaka betydande förändringar i din lever på grund av mängden fett och mättade fetter. Dessa förändringar i leverenzymer liknar effekterna av hepatit.
  • Ljud kan påverka smaken på din mat.
    Högfrekventa ljud kan förhöja sötman i maten, medan låga frekvenser tar fram bitterheten.
  • Frukost är INTE dagens viktigaste måltid.
    Den enda anledningen till att detta blev en populär idé är att ett företag som heter General Foods använde detta i en marknadsföringskampanj 1944.
 PS: Vi har inte källgranskat dessa påståenden men troligtvis stämmer de 🙂