anpassa din webbplats

Anpassa din webbplats till dina besökare

Det är en massa jobb att skapa snygga, tillgängliga webbplatser och e-handelsplattformar som håller måttet mot användarnas krav. Jag har genom åren lärt mig massor om användare och hur man kan skapa bättre webbplatser för att vara besökaren behjälplig.

Design är en av dessa saker, utveckling är en annan men den mest och minst beprövade metoden, att skapa och anpassa webbplatsen mot kundernas behov med följsam webbdesign är en ökande trend men inte alls i den mån de behövs.

När man talar om företagets identitet och förtroende vill jag även dela min erfarenhet kring utvecklingen av webbplatser som inte alltid håller måttet och vad du kan göra för att åtgärda uppdatering. De många uppdateringar av mobiltelefoner eller smarta telefoner kan vara ett problem för många företag som inte hänger med i den snabba utvecklingen på internet. En anpassning till följsam design kan vara lösningen mot möjligheten att synas bättre och därmed sälja bättre.

Om du exempelvis beställde din webbplats innan 2012 har du förmodligen inte en tillräckligt modern webbplats där dina kunder kan tillgå följsam information.

Jag vågar påstå att en föråldrad webbplats som inte har teknisk förutsättning att anpassa information och bilder till en mobil enhet riskerar att bli lämnad. Detta för att besökaren förväntar sig att bemötas av tillgänglig information med bra läsbarhet och anpassning.

Det är väldigt enkelt att välja bort dåligt anpassade webbplatser och jag lämnar ofta en omodern webbplats för att hitta något moderna om jag hamnar fel i mitt sök av information på internet.

Rätt ska vara rätt och det är svenska datatermgruppen som översatt Responsiv Design på svenska som följsam design. Källa

Företagets webbplats

Många kunder har koll på trender och är uppdaterade. Sedan några år är det trendigt att ha en modern webbplats som anpassar sig till besökarens verktyg.

Trenden om följsam webbdesign tillämpas mer och mer och företag blir bättre och bättre på anpassningen. Att vara tillgänglighetsanpassad för alla besökare kanske är svårt men det är bra att vara uppdaterad och följa trenderna som kunderna tar till sig.

Följsam webbdesign

Kunder besöker din webbplats och förväntar sig att du är modern. Till saken hör ju att företagen bör anpassa sig till kundens behov eller kanske försvinna i vimlet av andra moderna webbplatser som ser till kundens upplevelse. En e-handelsplats kan ha en hel del problem med att anpassa sig och det kan kosta skjortan att gör om en gammal webbplats. Min erfarenhet är att det fungerar men kan vara otroligt krångligt beroende på systemet och vilken utvecklingsprogramvara man använder. Det kostar till och med mer än stt bygga nytt från början.

Uppdatera din webbplats

Möjligheten för en e-handelsplats att uppdateras är ofta bra. Har du otur kanske din levereantör inte intresserat sig för att investera i verktyget och därmed uteblir din möjlighet att investera en förbättring. Jag har tidigare skrivit om avvikningsfrekvens på din webbplats, Mycket av dessa påverkas av din webbplats tillgänglighet och blir negativa siffror när dina besökare lämnar din webbplats för att den inte är anpassad till följsam webbdesign.

Saker du kan göra:

  • Kontakta din webbyrå för råd om modernisering
  • Fråga om riktlinjer för din webbplats från din webbdesigner
  • Validera din webbplats mot W3C webbstandarder
  • Testa din webbplats med följsam webbdesign – dra ihop din webbläsare horisontellt så ser du om det följer med
  • Analysera statistik och fundera på din Avvisningsfrekvens
  • Beställ ny webbplats med följsam webbdesign

Det finns regelverk och klara webbriktlinjer för webbutveckling och webbdesign och det är bra att ha koll på vad man bör göra för att underlätta för sina användare. Att inte uppdatera sin web plats för kundens bästa upplevelse är ju en stor risk.

Kontakta mig gärna för frågor om denna artikel.

Michael Baggelin (michael@baggelin.se)