Framtiden är Din: Börja ditt E-handelsäventyr med Shopify
Artikel skriven av Anton Ekström, Shopify Expert på Iggy Agency

Framtiden är Din: Börja ditt E-handelsäventyr med Shopify

För några år sedan stod jag där du är nu – på tröskeln till vuxenlivet, med studentmössan på, redo att ta mig an världen efter gymnasiet. Känslan av att vara vilsen och nervös inför framtiden är något jag minns väl. Men jag är här för att säga att möjligheterna är oändliga, särskilt inom e-handel.

Själv började jag faktiskt att arbeta som elektriker i början av mitt arbetsliv. Det gav mig värdefulla insikter och lärdomar som jag värderar högt idag, även om jag ärligt talat inte brann för yrket när jag stod där och drog kablar. Sedan valde jag att starta ett eget e-handelsföretag, och vips, snabbspolat några år framåt, så står jag här.

Kontentan är att det är okej att känna sig osäker nu – oavsett hur mycket du planerar och övertänker kommer du förmodligen skratta åt det om några år (trust me on this one). Du kommer troligtvis befinna dig på en helt annan plats, med ett yrke du kanske inte ens kan drömma om nu. Eller så är du kvar i den bransch du studerat, och även det är helt okej , så länge du följer dina mål och drömmar.

Till dig som vill det där extra, ja, du som läser nu, och funderar på att starta eget företag och dyka in i e-handelsvärlden, är Shopify en fantastisk plattform att börja med. Här kommer några tips och insikter för att hjälpa dig på vägen.

Varför är det bra att börja sälja varor på Shopify?

När jag först startade mitt eget företag var jag precis som du – fylld av idéer men osäker på var jag skulle börja. Shopify blev min väg till framgång. Här är varför:

 1. Användarvänlighet: Shopify är lätt att använda, även om du inte har någon teknisk bakgrund. Det är perfekt för att snabbt komma igång och fokusera på det viktigaste – dina produkter och kunder.
 2. Skalbarhet: Plattformen växer med dig. Oavsett om du startar med ett fåtal produkter eller har planer på att expandera stort, kan Shopify hantera det.
 3. Support och Community: Shopify erbjuder 24/7 support och ett stort community av användare som alltid är redo att hjälpa till och dela med sig av sina erfarenheter.

Att Starta Ett E-handelsföretag – Steg för Steg

Här är en grundläggande guide för att starta ditt eget e-handelsföretag med Shopify:

1. Registrera Ditt Företag

För att starta ett företag i Sverige behöver du registrera det hos Bolagsverket. Besök Verksamt.se för att få all information du behöver om företagsformer och hur du registrerar ditt företag.

2. Skapa Din Shopify-butik

 • Välj ett Tema: Shopify erbjuder många teman som kan anpassas efter dina behov. Välj ett som representerar ditt varumärke och din vision.
 • Lägg Till Produkter: Lägg till produkter med detaljerade beskrivningar och högkvalitativa bilder. Kom ihåg att bra produktbilder kan öka försäljningen avsevärt.
 • Konfigurera Betalningar och Frakt: Shopify stöder flera betalningsmetoder, inklusive kreditkort och Swish. Se till att konfigurera fraktalternativ för att erbjuda en smidig kundupplevelse.

3. Bygg Din Närvaro Online

Att synas online är avgörande. Här är några tips:

 • SEO: Optimera din butik för sökmotorer genom att använda relevanta nyckelord i dina produktbeskrivningar och metadata. Kolla in denna Shopify SEO-guide för mer hjälp.
 • Sociala Medier: Använd sociala medier för att nå ut till din målgrupp. Plattformar som Instagram och TikTok är särskilt bra för att marknadsföra dina produkter.
 • E-postmarknadsföring: Bygg en e-postlista och håll dina kunder uppdaterade med nyheter, erbjudanden och uppdateringar.

Starta Med Minsta Risk

Det är smart att börja i liten skala för att minimera riskerna. Här är några råd:

 • Börja som Hobbyverksamhet: Om du har ett heltidsjobb, börja med din e-handel som en hobbyverksamhet vid sidan av. Detta ger dig möjlighet att testa marknaden utan att ta för stora ekonomiska risker.
 • Låga Startkostnader: Använd gratis eller billiga verktyg och tjänster för att hålla nere kostnaderna i början. Shopify erbjuder olika prisplaner som kan passa din budget.

Hantera Utmaningarna

Det är naturligt att känna sig osäker och stöta på hinder när man startar eget. Här är några råd för att hantera vanliga utmaningar:

 • Tidsplanering: Balans mellan arbete och fritid är viktig. Skapa en realistisk tidsplan och håll dig till den.
 • Ekonomi: Håll koll på dina utgifter och inkomster. Använd verktyg som Fortnox för att underlätta bokföringen.
 • Självförtroende: Tro på dig själv och din vision. Alla företagare stöter på motgångar, men det är hur du hanterar dem som avgör din framgång.

Långsiktigt Tänkande

I en värld där allt ska hända NU och många drömmer om att bli miljonärer vid 18 års ålder, är det viktigt att tänka långsiktigt. Visst, vissa har lyckats snabbt, men de är undantagen och inte regeln.

 • Fokusera på Steg för Steg: Istället för att jaga drömmen om snabba pengar, fokusera på att ta små, kontinuerliga steg framåt. Den största tröskeln är alltid att börja – sedan löser sig mycket med tiden.
 • Undvik dyra “Get Rich-Quick” kurser: Spendera inte massa pengar på dyra kurser som lovar snabba resultat. Lär dig genom att göra och ta hjälp av gratistjänster och resurser.
 • Fråga om Hjälp: Var inte rädd för att fråga om hjälp. Det är bättre att fråga och lära sig rätt från början än att göra dyra misstag.
 • Network is key: Trust me, ditt nätverk kommer vara grunden för hela ditt arbetsliv. Så nätverka, gå på events, träffa likasinnade och jag lovar att dörrar som du trodde var stängda, plötsligt kommer öppnas när du minst anar det.

Lyssna på Mina Poddavsnitt

Vill du ha mer insikter och råd? Jag har deltagit i flera podcastavsnitt där jag delar med mig av min erfarenhet inom e-handel och entreprenörskap. Här är några avsnitt du kan lyssna på:

Allt om Shopify: Öka Försäljningen med Smarta Verktyg och Taktiker | Anton Ekström & Marcus Höglun
Årets e-handlare inom hem & inredning 2023 | Anton Ekström

Resurser för Att Komma Igång

Några lugnande och peppande slutord!

Jag vet hur det känns att vara på väg ut i det okända, men kom ihåg – möjligheterna är oändliga. Med rätt verktyg och resurser kan du skapa något fantastiskt. Shopify är en utmärkt plattform för att börja ditt e-handelsäventyr och jag finns här för att hjälpa dig på vägen. Om du har frågor eller behöver råd, tveka inte att kontakta mig via LinkedIn.

Varmt lycka till med din framtid, och välkommen till den spännande världen av e-handel!

Med vänliga hälsningar, Anton Ekström Shopify Expert på Iggy Agency