Hur ska ni sourca utvecklare till webbsida eller app, tänk på detta!

Mattias jobbar som projektkonsult på LiteBreeze Infotech AB som främst jobbar med app och webbutveckling och han berättar lite om hur det fungerar att hyra in remote utvecklare – alltså utvecklare som jobbar på era projekt från en helt annan plats än ert kontor. ”Det har blivit en het trend och många kunder jag pratar med har redan remote utvecklare, ofta ifrån flera olika länder och företag på samma gång, men hur bra funkar det egentligen?” Priset är en motiverande faktor när man väljer remote utvecklare men för många är det framförallt kompetensbrist. Finns det fler fördelar och vilka är de vanligaste fallgroparna?

Priset är en motiverande faktor när man väljer remote utvecklare men för många är det framförallt kompetensbrist.

Varför ska man välja remote utvecklare?
Det passar olika bra för olika situationer. Hos små företag är anledningen ofta kompetensbrist som gör att diskussionen kommer upp medan kostnaden är nummer två. Hos större företag är dessa två parametrar mer jämlika. Att ha sina utvecklare remote är också en fördel om man behöver personal som jobbar i en annan tidszon än den egna av olika tekniska anledningar, och detta kan såklart också komma in som en nackdel, mer om det senare.

Vad ska man tänka på när man väljer sin samarbetspartner?
Det finns många aktörer i branschen men att föra en dialog med ett företag som inte för närvarande vet när de kommer ha kompetensen ni söker är slöseri på tid. Be dem höra av sig när de vet och utvärdera andra alternativ under tiden.  Välj samarbetspartner utefter matchad kompetens – det vill säga att kandidaten de erbjuder är vad ni söker  men välj ett företag med bra referenser. Intervjua kandidaten innan ni skriver ett avtal och se till att det finns schyssta prövovillkor i avtalet så ni inte blir fast i ett avtal ni inte vill ha. Vi tar inte hur små projekt som helst men vi ger alltid nya kunder en chansa att testa oss på små uppgifter först för att utvärdera vår kompetens.  Det kan också underlätta administrativt och kommunikationsmässigt att använda ett företag som har verksamhet i Sverige, men det är inget krav.

Arbetssätt och prissättning
När det gäller arbetssättet finns det mycket att tänka på men en väldigt viktig som inte är självklar för den som inte är erfaren inom IT är valet av programmeringsspråk. Det är viktigt att programmeringsspråket  er partner ska jobba med är ett etablerat programmeringsspråk och ramverk och att du har tillgång till koden, till exempel att den lagras i er egen infrastruktur eller cloud. Både valet av språk och tillgången till koden är viktig så att ett annat företag kan ta vid och fortsätta om samarbetet av någon anledning avbryts, annars riskeras allt jobb vara bortkastat.

När ni hittat en bra lösning för detta och du dessutom upplever att du har en bra dialog både med projektledare på företaget och utvecklaren i fråga kan du vara nära mål. Även om utvecklaren ska jobba med er som projektledare så kan ett bra intryck av remote-konsultbolagets projektledare vara ett gott tecken på bra struktur i företaget.

Därefter kommer vi till prissättningen. Ska jag betala per timma eller för hela projektet? Om du vill ha en enkel webbsajt med design brukar man kunna få ett fast pris hos en webbyrå eftersom de flesta projekten är likartade. Är du däremot ute efter en skräddarsydd lösning av en mer komplex webbaplikation är det mer vanligt att man får en projektplan med beräkning på projektets omfattning i tid och sedan blir fakturerad per timma. Duktiga utvecklare är väldigt eftertraktade och har de många projekt där de debiteras per timma är det osannolikt att de skulle ta större projekt med ett fast pris.

Nackdelar
Som med det mesta i livet och även i den professionella världen finns det två sidor av alla mynt. För vissa projekt kan projektledning på distans vara svårt, det finns många utvecklare som är duktiga på just det men för att funka på distans krävs mycket mer. Bra engelska med förmågan att kommunicera det viktiga och jobba målmedvetet och detaljorienterat. Jag har nämnt det förut men ta tid att testa utvecklaren innan ett nytt avtal, vad händer med avtalet om denne konsult slutar?

En annan utmaning är seriositet och långsiktig leverans. Välj ett företag som har flera års branscherfarenhet, goda och relevanta referenser samt kanske ett svenskt kontor för att minska risken för missförstånd och kommunikationsproblem.

Tidszonen kan vara en nackdel om man ska jobba tätt med intern personal. Detta gäller konsulter utanför Europa främst men vi upplever att Kuchi i Indien där vi sitter funkar relativt bra med Sverige. Där vi sitter är vi 3h30m före svensk tid men kontorstiden är 9-18 medan standard i Sverige är 8-17 så skillnaden blir 2h 30m.. Vissa utvecklare är även flexibla och har inte något emot att få lite sovmorgon och jobba senare på dagen. Så om inte annat är man online samtidigt 5h 30m samma dag, det räcker gott för de flesta! I de uppdrag där hela utvecklingsteamet och projektledare sitter remote är tidszonen oftast ett mindre problem.

Kontaktuppgifter för förfrågningar
Mattias Aknemyr – Projektkonsult / Säljare
+46 (0) 70-194 8446 – mattias@litebreeze.se