Mitt orubbliga svar på den frågan är – Gör det från start!

Först och främst, jag inte helt oberoende i frågan men å andra sidan pratar jag också med många e-butiker om ämnet och hör därför många argument för varför de ibland föredrar en intern lösning, och jag köper dem inte.

Typiska argument från e-handlare är:

“Vi är tre grundare som alla kan lägga minst 12-timmar om dagen till företaget så det finns tid för oss att hantera lager och logistik internt, dessutom utan kostnad”

Vi tror på kvalitén som 3PL-företag levererar men vi köper inte riktigt kostnaden för allt, vilket är högre än lönen vi betalar till våra anställda”

Effektiv och väl fungerande logistik är superviktigt för vår framgång och är något vi vill satsa på. Vi behöver därför full kontroll över hela kedjan, något som vi tappar om vi skulle outsourca

Typiska motargument från mig är:

Självklart är det kostnader kopplat till att outsourca din logistik. Det är kostnad för bland annat per order, plock-och-pack och returhantering som hamnar på en faktura som behöver betalas i slutet av månaden. Vilket då jämförs med att man inte får en faktura för dessa poster när man gör det själv, fast det i själva verkat har tagit upp din tid (och du förväntar dig såklart att få betalt för ditt arbete) och framförallt att det har tagit tid från annat värdeskapande. 

Frågor som e-handlare behöver ställa sig är:
Varför startade jag min e-handel? och Vad är jag bra på och därmed ska konkurrera inom? 

Om svaren på de frågorna inte innehåller något med lager och logistik – Låt någon annan göra det!

En av de många fördelarna med att just outsourca sin logistik till en 3PL är att du får vad du betalar för och fakturan för rörliga kostnader, som plock-och-pack, ökar bara i takt med att din försäljning ökar! Det har även skett en prispress i takt med att e-handeln fortsätter att öka och att det har på senare år etablerat sig allt fler aktörer som erbjuder 3PL. En annan fördel är att med en 3PL så slipper du bland annat att investera i ett eger lager, anställa lagerpersonal och pruta på fraktpriser – Ta istället vara på de stordriftsfördelar en 3PL för med sig med snabb uppstart, automatiserade orderflöden och förmånliga priser på både frakt och material.

Men att ge upp kontrollen?
Självklart är det skillnad mellan att själv ta hand om inleveranser, plocka och packa samt ha kontroll över skickade ordrar och returer, jämfört med att outsourca sin logistik till en 3PL. Att inte ha nyckeln till sitt egna lager jämfört med att kunna komma och gå som man vill är helt klart en omställning. Men, med ny teknologi och innovativa lösningar går det att reducera kontroll-gapet mellan inhouse och outsourcad logistik. Något jag tycker är fantastiskt så att alla e-handlare ska kunna konkurrera på samma villkor.

Är ni intresserade av att prata mer kring logistik och vilka möjligheter och fördelar det för med sig så är ni varmt välkomna att ta kontakt med mig för en kaffe – harald(at)primepenguin.com. 

Prime Penguins logistikplattform, som har blivit utsedd till “Best Logistic Solution” vid E-commerce Germany Awards 2019, ger dig som e-handlare full kontroll, översikt och insyn i ert outsourcade lager – Your Warehouse in Your Pocket.