Svensk spelindustri har länge varit en het marknad både för företagen själva men även för de som lyckas bygga sin karriär inom branschen. I Sverige finns det idag ett överskott på lediga jobb inom spelindustrin. Letar du just nu efter nytt arbete? Läs den här artikeln och lär dig mer om den svenska spelindustrin och varför du kan hitta ditt nästa jobb där.

Utvecklingen på arbetsmarknaden inom den svenska spelbranschen

De senaste åren har spelindustrin haft en kraftig tillväxt där antalet anställda och antalet öppna positioner har ökat. Endast under år 2017 så skapades hela 1000 nya jobb inom denna industri. Sedan dess har siffrorna fortsatt att klättra uppåt tills dess att vi idag har ett underskott på den talang som behövs hos spelbolagen.

 

Mycket arbetskraft rekryteras i dagsläget utanför Sverige vilket också har tillfört mycket positivt till branschen. Större mångfald har lett till en arbetsstyrka med bredare kompetens och uppdaterad talang. I Sverige är det alltså idag svårt att hitta tillräckligt erfarna och skickliga personer som kan ta sig ann de positioner som spelbolagen letar efter.

Sverige: ett världscentrum för spelutveckling

Sverige har sedan länge legat i framkant vad gäller både IT och spelutveckling. Som land har vi ett gott rykte utanför Sveriges gränser och Sverige är hem till många kända spelutvecklare. För att nämna några så kommer till exempel världskända Avalanche, DICE och Mojang från början ifrån Sverige.

 

Detta gör Sverige till ett mycket populärt land för unga människor utbildade inom spelutveckling eller IT att söka sig till Sverige för jobbmöjligheter och karriärutveckling.

Vilka jobb finns inom svensk spelindustri idag?

Då sverige också är en stor spelare vad gäller online casino finns det ett stort behov av utvecklare för spel på den svenska arbetsmarknaden. Förutom utvecklarjobb finns det även lediga positioner att hitta inom sälj, marknadsföring och administration.

 

Även om spelbolagen till viss del lyckas rekrytera från utlandet är det inte alltid helt enkelt då det kan ta mycket tid och kosta företagen betydligt mer pengar än att rekrytera inom Sverige. Det är en del internationell arbetskraft som inte är villig att flytta till ett nytt land eller som kräver visum för att få arbeta inom EU. Visumansökan kan vara dyrt för företag då det ofta kan bli en lång och utdragen process.

 

Detta skapar ett unikt tillfälle för dig som har erfarenhet inom spelindustrin eller inom IT och utveckling och är svensk medborgare. Särskilt intressant kan det vara att söka dig till de mindre spelbolagen då de ofta är mindre troliga att ha råd med utlandsrekrytering.

Krävs det någon utbildning för ett jobb i spelbranschen?

Det är vanligt inom spelbranschen att det är mindre viktigt med en examen då det istället ställs höga krav på din kompetens utifrån arbetsprover eller din tidigare erfarenhet. Ofta rekryterar spelbolagen från de praktikplatser de har öppna för studenter eller nybörjare inom branschen.