Svensk mobilapp använder AI för att avslöja ingredienshemligheter

Appen eatersmap introducerar nu en ny funktion som hjälper svenska konsumenter att förstå krångliga innehållsförteckningar. Genom användning av AI lanserar vi nu strukturerade innehållsförteckningar med förklarande text, till exempel för att förklara vad alla E-nummer är.

Det här är något nytt, unikt och ett sätt att hjälpa vanliga konsumenter att förstå vad som verkligen finns i deras mat, säger Johan Björklund, grundare och ägare till foodtech-bolaget eatersmap. När man står i mataffären och tittar på innehållsförteckningen kan det lätt bli förvirrande. Texten är ofta liten, ostrukturerad och det förekommer olika språk samt förteckningar och benämningar som ingen känner till.

Vi på eatersmap vill göra det enkelt för människor att göra rätt val och veta vad de faktiskt köper. Nu lanserar vi en ny version av vår app som inkluderar tydliga och strukturerade innehållsförteckningar med förklarande text för varje ingrediens. Här har vi utnyttjat en AI för att förutse det mest troliga svaret baserat på enorma mängder data. Vi är förbluffade över den fantastiska precisionen vi har uppnått med AI, säger Johan Björklund.

Eatersmap har tidigare identifierat vilka ingredienser som faktiskt finns i innehållsförteckningen, grupperat ingredienserna och upptäckt när en ingrediens upprepas på olika språk eller förkortas.

Strukturerade innehållsförteckningar och förklarande text för över 20 000 livsmedelsingredienser

Nu har vi lanserat strukturerade innehållsförteckningar och förklarande text för över 20 000 livsmedelsingredienser. Med denna banbrytande funktion tar eatersmap ett stort steg mot att göra det lättare för vanliga människor att förstå vad som egentligen finns i deras mat, säger Björklund och tillägger: Vi erbjuder denna funktion helt gratis till våra appanvändare, och det känns fantastiskt bra.

Vi vill även dela med oss av data till andra aktörer inom branschen för att främja en hälsosammare och mer medveten konsumtion av mat, avslutar Björklund.


FAKTA om eatersmap:
Med appen eatersmap kan konsumenter skapa sin personliga matprofil genom att välja sina specifika
filter. Sedan skannar konsumenten ett livsmedel och får snabbt svar på om den är okej. Nu kan man även få förklarande information på över 20 000 ingredienser.

Eatersmap har använts vid över 3 miljoner skanningar av streckkoder i Sverige.

app.eatersmap.com