Hitta rätt i varubrevsdjungeln

Favoritmetoden för att skicka produkter bland e-handlare har sedan länge varit PostNords e-tjänst varubrev. Inom kort införs förändringar på det maximalt tillåtna måttet på varubrev, PostNord MyPack Small och de nya reglerna ställer till det för många e-handlare. Flera pratar om att byta och hade gärna bytt till bättre tjänster men att förhandla ner priser är inte alltid det enklaste om man inte sänder större mängder varje dag.

PostNords förändring sker från och med den 2 maj 2018 och går från maxlängd 600mm + bredd + tjocklek max 900mm till längd: 340mm, bredd: 240mm, höjd: 70mm. Den maximala tillåtna vikten bibehålls på 2kg. Förändringen av måtten innebär att varubreven anpassas efter standardstorleken på fastighetsboxarna vilket i sin tur ökar servicegraden för både avsändare och mottagare.

Små- och medelstora företag drabbas hårdast.

En del av problemen man har stött på är att det har sorterats i fel burar och blandats ihop med paket i Mypack burar, samt att hälften av alla varubrev som skickas är för stora och kan inte delas ut i postlådor och fastighetsboxar. Det leder till att paketen har hamnat hos ombud vilket resulterat i förseningar. Tanken med de nya måtten är inte bara att breven överlag kommer bli klimatsmarta utan även att försändelserna går rätt från början och kunden slipper alla onödiga förseningar.

Många små- och medelstora företag drabbas hårt och på Davpack försöker man hjälpa e-handlare att klara av denna förändring genom att hitta rätt i varubrevsdjungeln. Man har sorterat ut de förpackningar som går som varubrev och utgått ifrån det maximalt tillåtna yttermåttet.

Detta går som varubrev: E-handelslådor, fraktpåsar och papptuber med posthylsa.

Det viktiga med e-handelslådor för att du ska kunna fortsätta skicka varubrev är att titta på yttermåttet. E-handelslådor är idealiska att skicka produkter som kläder, böcker, sportartiklar och mycket mer.

E-handelspåsar generellt har självhäftande remsor för en enklare och snabbare förslutning. Fördelen med fraktpåsar är att de är slitstarka vattenavvisande, och tar inte upp mycket plats på lagret. Ett mer miljövänligt alternativ istället för plast är vadderade kuvert, de flesta på marknaden idag är FSC-märkta.

Papptuber används flitigt vid frakt av affischer & posters, målningar samt ritningar vid byggen. Det viktigaste man behöver tänka på (utöver måttet på tuben) när man skickar tuber är att använda posthylsa. Genom att använda posthylsor kan man skicka det som varubrev för att hålla leveranskostnaderna nere.