Matspar.se är en jämförelseplattform för matvaror på nätet där användaren kan jämföra alla onlinebutikers priser, sortiment & utbud. Med nästan 200.000 användare per månad får vi unika insikter kopplat till svenskars beteende när de handlar mat online.

I denna artikel delar vi med oss utav färsk data som har en direkt koppling till coronapandemin och dess påverkan på hur många som väljer att handla mat online.

Inledningsvis lite spännande siffror från branschen:

  • Mathandeln på nätet växte med 113% under Q2 år 2020 (Svensk Dagligvaruhandel)
  • Hela 17% av Svenskarna handlade mat på nätet i Juli (E-barometern)
  • Tillväxtmässigt hoppade mathandeln på nätet 3 år fram i tiden (HUI)

Mathandeln på nätet har alltså fått sig en rejäl uppsving den senaste tiden och utöver ovanstående punkter har vi på Matspar.se följande spaningar att dela med oss utav.

Efterfrågan på torrjäst ökade med 10.000% under mars månad

I mars såg vi att den initiala efterfrågan var det typiska vid karantänsituationer: receptfria läkemedel, alcogel, toapapper och konserverad mat.

Men i takt med att folk vart mer bekväma hemma började sysselsättningsefterfrågan att höjas, främst i form av bakprodukter.

Exempelvis kunde vi se att en ökning i efterfrågan på torrjäst ökade med hela 10.000% under denna period, vilket ger en indikation på att många väljer att sysselsätta sig med bakning under rådande omständigheter.

Allteftersom paniken att sådana varor skulle ta slut i butikerna lade sig så gick konsumenterna över till att handla mer normala kassar.

Andelen pensionärer som handlar mat online har ökat med 300%

Om man tittar på vilka åldersgrupper som besöker vår webbplats har vi framförallt sett en markant skillnad i de som är i åldersgruppen 65 år och uppåt.

Sen coronapandemins utbrott i Sverige har vi sett en ökning på över 300% från denna åldersgrupp, vilket enklast kan förklaras av Folkhälsomyndighetens rekommendationer för pensionärer att hålla sig hemma.

Populäraste produkterna månad för månad

För dig som vill fördjupa dig ytterligare har vi nedan sammanställt en lista på de populäraste produkterna under perioden Mars – Juli 2020.Populäraste produkterna Matspar

Sammanfattning

Trots allt det negativa med den rådande pandemin ser vi på Matspar.se positivt på den enorma utvecklingen vi just nu kan se inom segmentet mathandel på nätet.

Den har gjort att många fler fått upp ögonen för fördelarna med att få sin mat hemkörd och förhoppningsvis kommer fler fortsätta med att göra sina matinköp online även när pandemin är över.