Är du allergisk, vegan eller försöker undvika vissa tillsatser i maten?
Nu finns det en ny app som kommer att göra mathandlingen betydligt enklare.

Appen eatersmap är byggd av entreprenören Johan Björklund och skapades på grund av egna svårigheter att navigera rätt med inköpslistan i mataffären.
– Om man exempelvis ska handla gluten- och äggfritt och dessutom vill undvika citronsyra – är det lätt bli förvirrad. För det första är texten på innehållsförteckningen på de olika förpackningarna ofta väldigt liten och svårläst. Sedan blir nästa problem att man ska kunna memorera en tillsats flera olika namn och beteckningar. Det är verkligen inte lätt, säger Johan Björklund.

Med gratisappen eatersmap ställer man sitt personliga och unika matfilter (maps).
Om man är vegan vill man kanske lägga på ett filter för att undvika alla animaliska e-ämnen och man kan även lägga på filter för olika allergier (ägg, skaldjur, mjölk, gluten, etc.). Sedan scannar man en varas streckkod för att få svar på om detta är okey mat för dig eller inte.

– Just nu finns det åtta olika filter att lägga in, men det kommer att läggas in nya hela tiden. Möjligheterna är oändliga! Det är lite som alltid ha med sig en matexpert i fickan, säger Johan.

Det är lite som alltid ha med sig en matexpert i fickan

I appen kan man också välja att få extra stor text på innehållsförteckningen samt få detaljerad information om en vara. Man kan även läsa och ge omdömen om olika varor.
eatersmap lanserades nyligen i App Store, planen är att även utveckla en androidversion.
– Min förhoppning är att underlätta för ”vanligt folk” att handla den maten som de verkligen vill handla.
Tänk bara på alla våra allergiker och personer som är överkänsliga mot viss mat. Det ska inte behöva vara så här svårt. Äntligen finns ett hjälpmedel som kommer att förenkla deras vardag, avslutar Björklund.

Ladda ner appen för iphone >>

 

(Android-användare? Håll ut! Snart finns eatersmap även till dig.)

http://www.eatersmap.com/